Изгубљен контакт са истраживачком сондом

Агенције
Изгубљен контакт са истраживачком сондом

Кејп Канаверал - Америчка агенција за истраживање свемира NASA изгубла је радијски контакт са сондом “Дип импект”, која трага за кометама и планетама изван Сунчевог система, саопштили су званичници.

Посљедња радијска комуникација обављена је 8. августа, а сви накнадни покушају да се успостави контакт са сондом били су неуспјешни, објавила је NASA.

Инжењери сумњају да се догодио софтверски квар због којег се компјутери “Дип импекта” стално ресетују, па сонда не може да покрене своје моторе и постави се у позицију за комуницирање са Земљом. Могуће је и да соларни панели сонде нису усмјерени према Сунцу, што је неопходно за стварање покретачке енергије.

“Тим сада покушава да утврди како да обнови комуникацију”, саопштио је водећи научник ове мисије Мајкл Ахерн са Универзитета у Мериленду.

Сљедећи покушај успостављања везе са сондом очекује се током викенда, саопштила је NASA.

“Дип импект” је лансиран у јануару 2005. године ради изучавања комете “Темпел 1”. Пет година касније, сонда је истражила комету “Хартли 2” и обавила посматрања још двије удаљеније комете.

Сонда је касније кориштена за потрагу за планетама изван Сунчевог система. Пошто више нема горива за приближавање кометама, “Дип импект” је кренуо ка јединој мети коју може да достигне - астероиду “2002 ГТ”, који се приближава Земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана