Истраживање показало да коњи могу да планирају и праве стратегије

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Коњи могу да планирају и праве стратегију као и да брзо прилагоде понашање, показало је најновије истраживање које су спровели научници са Универзитета Нотингем Трент.

Они су утврдили да можете ‚да одведете коња до воде и убиједите га да је пије ако је награда за то довољно велика, преноси ББЦ.

Најновија ситуција је показала да су коњи интелигентнији него што се раније мислило пошто се испоставило да се брзо адаптирају на игру засновану на награђивању у којој се мјењају правила.

Истраживачи су навели да су изненађени тиме како коњи брзо схватају такву врсту игре, што је супротно ранијим теоријама да њихов мозак реагује само на тренутни стимулус и није довољно комплексан да прави стратегије.

Нова открића могла би да доведу до развиања хуманијих режима тренирања коња и побољшања њихове нјеге, сматрају научници.

У студији је учествовало 20 коња који би најпре били награђени ако додирну картицу врхом њушке.

У другој фази, уведено је „стоп свјетло“ а правило је промјењено тако да се награда добијала само ако картицу додирну док је свјетло угашено.

Коњи испрва нису реаговали и мјењали понашање, све док правила нису промјењена и трећи пут.

У финалној фази, уведена је казна тајм-аута од 10 секунди ако додирну картицу док је свјетло упаљено.

Истраживачи су примјетили да су коњи брзо промјенили понашање када је погрешно урађен задатак повлачио цијену, и сви су брзо научили да играју по правилима како би избјегли тајм-аут.

Научници вјерују да чињеница дас у се коњи тако брзо адаптирали указује да су све вријеме разумјели правило „стоп свјетла“, али нису имали разлога да слиједе правила када није било послједица ако нешто ураде погрешно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана