Историјски успjех: Робот слетио на комету live stream

Б92
Историјски успjех: Робот слетио на комету live stream

Европска свемирска агенција је отпочела је амбициозну операцију спуштања робота на комету. Уколико цијела операција успије, биће испуњен 30 година дуг сан да човјек добије узорак директно са комете.

Европска свемирска агенција забиљлежила је данас историјски успјех након што је робот Филе у 17:05 по нашем времену успјешно приземљен на Комету 67П/Чурјумов-Герасимен. Тиме је испуњен 30 година дуг сан да човјек добије узорак директно са комете.

Након три одлагања, јутрос је потврђено да је Розета у перфектном положају у односу на Комету 67П/Чурјумов-Герасименко и да је дато "зелено свјетло" да робот Филе отпочне седмочасовну мисију слетања на њену површину.

Филе се у 9.35 успјешно одвојио од Розете и кренуо ка комети. Контакт је, очекивано, убрзо изгубљен и поново је успостављен за око два сата.

Око 17 часова по нашем времену су стигле и прве фотографије мисије, са Розетине камере Озирис. То јепрви пут у историји да је робот приземљен на површину једне комете.

"Ово је велики корак за људску цивилизацију", казао је Жан-Жак Дорден, генерални директор ЕСА-е.

Филе би по плану требало да по слетању обезбеди своју позицију харпунима, а затим да тиму у њемачком Дармштаду пошаље прву фотографију свог окружења, које би требало да буде прошарано дубоким понорима и високим леденим шиљцима.

Ипак, из ЕСА упозоравају да је исход мисије неизвјестан, јер погонски систем није у функцији, па се Филе ослања на систем харпуна и великих шрафова како не би упао у неки процјеп на неприступачном терену.

"Анализирали смо комету и терен и увјерени смо да уз све ризике имамо 75 одсто шансе за успјех, што су биле и раније процене", рекао је менаџер мисије Розета Фред Јансен.

Како наводи BBC, награда за успјех мисије би могла да буде огромна, јер је вредност узорка са комете немјерљива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана