Историјски тренутак за науку: Свемирска летјелица први пут у историји "доткла" Сунце VIDEO

National geographic
Foto: Shutterstock

Током пет сати у соларној атмосфери, Паркер је мјерио флуктуације у магнетном пољу Сунца и сакупљао узорке честица.

Насини представници су на јесењем састанку Америчке геофизичке уније објавили нова постигнућа Паркер соларне сонде. Наиме, први пут у историји једна свемирска летјелица је "дотакла" Сунце.

Сонда Паркер је летјела кроз горњу атмосферу Сунца и тамо прикупљала податке о честицама и магнетним пољима.

"Додиривање Сунца Паркер соларном сондом је историјски тренутак за науку и заиста изузетан подвиг. Ова прекретница нам даје дубље разумијевање еволуције Сунца и његовог утицаја на читав Сунчев систем", рекао је Томас Зурбухен, замјеник главног извршног директора Насе.

За разлику од Земље, Сунце нема чврсту површину. Али има прегријану атмосферу направљену од соларног материјала везаног за звијезду гравитацијом и магнетним силама. Астрономи су границу соларне атмосфере назвали Алфвенова критична површина. То је мјесто гдје је соларни вјетар толико убрзан да напушта Сунце, а таласи који се шире у плазми више не утичу на њега.

Истраживачи до сада нису знали тачно гдје се налази критична површина, али су прије почетка мисије претпоставили да ће сонда морати да се приближи Сунцу на око 10 соларних радијуса – око седам милиона километара. Међутим, соларна сонда Паркер је раније стигла у атмосферу Сунца.

"28. априла 2021. године, током свог осмог прелета, соларна сонда Паркер наишла је на специфичне магнетне услове и услове честица на висини од 18,8 соларних радијуса изнад површине Сунца, што је био сигнал за научнике да је прешла критичну површину и први пут коначно ушла у соларну атмосферу", наводи Наса у саопштењу.

Током прелета, сонда је неколико пута улазила и излазила из соларне атмосфере. Ово доказује оно што су неки научници предвиђали: Алфвенова критична површина нема облик глатке лопте. Умјесто тога, има шиљке и удубљења која чине површину "набораном".

Током пет сати у соларној атмосфери, Паркер је мјерио флуктуације у магнетном пољу Сунца и сакупљао узорке честица. 

Паркер је лансиран у свемир у августу 2018. Сонда, названа по америчком астроному Јуџину Паркеру, развијана је од 2008. године. Током мисије, која ће трајати седам година, сонда ће се приближити Сунцу 24 пута.

Тренутни догађај није једини запис свемирске сонде. Током осмог прелета, Паркер је такође поставио рекордну брзину када је ријеч о возилима створеним људском руком, која износи 532.000 км/х или 147 км/с.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана