Исповијест жене која је избјегла смрт 80 пута

Агенције
Исповијест жене која је избјегла смрт 80 пута

Керен Бремер из Шефорда има 40 година, а већ је 80 пута, како сама тврди, једва избјегла смрт.

Сваки њен излазак из куће је борба за живот, будући да пати од 23 различите алергије. Већ је 80 пута пала у анафилактички шок па је морала да одустане од свог животног сна, а то је да ради као медицинска сестра, јер је екстремно алергична на латекс.

Ретко путује, а љетње мјесеци проводи искључиво у кући. "Прошле године сам једва избјегла смрт кад ме убола оса. Морала сам да останем сабрана и смирена јер бих иначе сигурно умрла", рекла је Керен.

"Осјетила сам невјероватан бол па сам очекивала да ћу видети крв у потоцима јер се чинило кад да ми је неко забио огроман комад дрвета у груди. Затим сам схватила да ме убола оса, а помоћ ми је била неопходна одмах. На срећу, са собом увијек носим инхалаторе, антихистамине, разне лијекове и списак својих алергије који је користан ако ми се затвори грло и не могу да говорим или дишем".

Већини људи помажу лекови, али они код Керен не играју велику улогу јер је на 16 врста алергична.

Већ као тинејџерка сазнала је како њен поремећај утиче на имуни систем и изазива њено тијело да напада сопствене органе попут бубрега, бешике, цријева, нервног система и крви. "Требало ми је четири и по мјесеца да се опоравим од једног јединог убода осе због свих посљедица које је он изазвао", присећа се.

"Моје стање утиче на све аспекте мог живота. Не могу да идем напоље, не могу да отварам прозоре и врата од куће... Четири мјесеца годишње, кад су осе најактивније, не смијем ида злазим на свијеж ваздух".

Живот би могао да буде много лакши кад би сви постали свијесни проблема које носе алергије.

Током година Бремер је изгубила и посао баштованке којим се дуго бавила након што је схватила да медицинска сестра, нажалост, никад неће моћи да постане. "Мој живот би био много једноставнији кад би се однос људи према оболелима од алергија променио. Подизање свијести о алергијама, њиховим узроцима и даља истраживања били би од велике помоћи. Мале промјене на декларацијама разних производа спасиле би мене и многе друге од животних опасности у којима се нађемо управо због нејасно истакнутог састава разних лијекова, прехрамбених производа и слично", каже Керен за Дејли мејл.

Карен не може да прихватити позив за вечеру у ресторану или одлазак у клуб уколико није сигурна да тамо неће бити балона, кивија или било чега што у себи има латекс, а и читав живот јој је обиљежен борбом против алергија, међутим то је не спречава да га живи у потпуности па се препушта оним стварима које су јој ипак "дозвољене".

"Ја сам борац. Била сам приморана да променим свој живот на толико разних начина, али сам остала углавном позитивна", признаје Керен Бремер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана