Испод Антарктика се крије - активан вулкан

Aгенције
Испод Антарктика се крије - активан вулкан

Најхладнији континент наше планете, Антарктик је до скоро био познат као земља вјечитог леда. Међутим, научници су сада открили да се испод вечитог леденог покривача крије ни мање ни више него ужарени вулкан. И то активан вулкан.

Није мали број вулкана који пробијају лед Антарктика, а међу њима је свакако најпознатији вјероватно Еребус, уједно и најјужнији вулкан на нашој планети.

Научници су били увјерени у то да се и испод површине леда налазе бројни вулкани, али ово је први пут да је откривен један такав активан вулкан, изјавила је Аманда Лоуф са Вашингтонског универзитета у Сент Луису (Мисури, САД), преноси "New Scientist".

До овог податка дошло се захваљујући сеизмометру који је на западу Антарктика постављен прије шест година. Од тада су забиљежена два значајнија потреса изазвана ерупцијама. Први се дешавао током јануара и фебруара 2010. године, док је други услиједио у марту 2011.

Потреси су забиљежени на дубини од 25 до 40 километара, па је могућност да су изазвани помјерањем површинских ледених плоча искључена. Осим тога, и интензитет потреса је био слаб ( од 2 до 4 херца), па је одбачена и опција да су у питању земљотреси.

Додатним истраживањима утврђено је да такви потреси једино могу бити изазвани ерупцијом лаве из вулкана. То за поједине научнике ипак није представљало велико изненађење

"Ова област раније је била позната као вулкански веома активна", тврди Хју Кор, члан Британских истраживача Антарктика са Универзитета у Кембриџу.

Још 2008. године он је октрио испод површинског слоја леда трагове вулканске ерупције старе 2.000 година.

За сада не постоји поуздани начин којим би научници могли да утврде да ли ће се вулкан поново активирати, сматра Аманда Лоуф. Међутим, свака слиједећа ерупција могла би да отопи дио леда који се налази у сржи Антарктика, изазивајући даље отицање воде испод леда. То би даљом вулканском активношћу могло да се повећама, избацујући све више воде на површину, због чега би ниво мора могао да се повећа.

"Али не мислим да ће то изазвати велика отапања леда, иако ће свакако те промене бити примјетне", закључује Лауф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана