Интелигентне ванземаљце ћемо наћи за 25 година

Daily Mail
Интелигентне ванземаљце ћемо наћи за 25 година

Интелигентни живот на другим планетама могли бисмо да нађемо за 25 година, рекао је један од водећих трагача за ванземаљским облицима живота.

Сет Шостак из Института SETI изнео је своја предвиђања на конференцији коју је организовала NASA.

Он вjерује да је кључ у скенирању неба и потрази за електромагнетним сигналима који потичу с других планета.

"Умjесто да гледамо у неколико хиљада звијезданих система, требало би да обухватимо милионе у наредне 24 године", рекао је Шостак.

"Једна од пет звијезда има барем једну планету на којој је могућ живот. То је фантастично висок проценат. То значи да у нашој галаксији постоји на десетине милијарди свијетова сличних Земљи."

Потрага за ванземаљским сигналима започета је 1960. када је астроном Френк Дрејк скенирао двије звијезде сличне Сунцу помоћу антене широке 26 метара у Западној Вирџинији.

Она је настављена у посљедњих 50 година, а астрономи су у међувремену почели да користе напредне технологије.

Међутим, SETI непрекидно упозорава да му је потребно више новца за истраживања.

На примјер, претпоставка о проналаску доказа за постојање ванземаљских облика интелигенције, зависи од финансија, рекао је Шостак.

Он је додао да је потрага за ванземаљцима трка на три стазе између истраживача који траже напредне цивилизације, научника који испитују Марс и Јупитеров месец Европу у потрази за једноставним организмима и истраживача који су фокусирани на проналазак микроба на блиским егзопланетама, користећи инструменте попут NASA 8,8 милијарди долара вредног свемирског телескопа Џејмс Веб, који би требало да буде лансиран 2018.

„Мислим да сваки од ових коња има велике шансе за побједу и то, према мом мишљењу, у наредних 20 година", рекао је Шостак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана