Индијска свемирска летелица ушла у орбиту Марса

Танјуг
Индијска свемирска летелица ушла у орбиту Марса

Индијска свемирска летјелица стигла је до Марса и ушла у његову орбиту након десетомјесечног путовања што представља историјски успјех прве индијске мисије ка Црвеној планети, саопштио је премијер Индије Нарендра Моди.

"Индија је успјештно стигла до Марса. Честитке свима, читавој земљи... историја се ствара данас", рекао је Моди из контролне собе Индијске организације за истраживање свемира одакле је широм земље емитован директни пренос мисије.

Сонда "Мангалајан", која је изграђена и пројектована за рекордно кратко вријеме, полетјела је 5. новембра 2013. године, наводи АФП.

Задатак јој је да прикупи информације о томе шта се догодило са водом која је, како се вјерује, некад у великим количинама постојала на Марсу, као и о метану који је од кључног значаја за животне процесе на Земљи и који би могао да настане од геолошких процеса.

Индија је тако постала прва азијска држава која је досегла Марс, претходно су то учиниле само САД, Русија и Европа.

Буџет индијске мисије износи 74 милиона долара, а Моди је подсјетио да је новац који су научници потрошили на мисију "мањи од новца који се троши за прављење холивудских филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана