Индија лансира лоу кост мисију на Марс

Танјуг
Индија лансира лоу кост мисију на Марс

Индија је данас почела одбројавање до покретања свог досад најамбициознијег и најрискантнијег свемирског пројекта - слање сонде развијене за само неколико мјесеци и "шаку" долара, која ће у уторак бити лансирана на Марс.

Индија, наиме, жели да се упише у историју интерпланетарног истраживања, поставши прва земља Азије која ће стићи на црвену планету, удаљену 200 милиона километара од Земље.

Сателит "Марс Орбитер", тежак 1,3 тоне и величине повећег фрижидера, напустиће Земљу прикачен за ракету, која ће у уторак, 5. новембра, бити лансирана из базе Срихарикота, у Бенгалском заливу.

Индијска сонда је опремљена сензорима чији ће задатак бити да детектују трагове метана у атмосфери Марса, чиме би потврдили хипотезу о постојању примитивног облика живота на тој планети.

"Свака интерпланетарна мисија је комплексна. Досад је у свијету изведена 51 мисија на Марс, од којих је 21 успјешно обављена", објаснио је за АФП К. Радхакришнан, директор Индијске организације за свемирска истраживања (ISRO).

"Уколико буде неуспjешна, извући ћемо поуку. Неуспjех је камен спотицања на путу ка успjеху", додао је он.

Успjех мисије био би велики повод за понос за ову земљу од 1,2 милијарди становника, чија је лунарна мисија 2008, готово четири деценије након што је Нил Амстронг крочио на Мjесец, омогућила пронаклажење воде на земљином сателиту.

Реализација свемирског програма би, такође, потврдила индустријски и технолошки реноме Индије, произвођача најјефтинијег аутомобила на свијету и свјетског лидера у "лоу-кост" иновацији.

Марсовски пограм, најављен у августу 2012. с буџетом од свега 4,5 милијарди рупија (55 милиона евра), заснован је на типично индијском концепту тзв. "југаад иновације", који подразумева изналажење што јефтинијег рјешења.

С озбиром да 350 тона тешка ракета којом индијски орбитер треба да буде послат у свемир није довољно снажна, она ће, по замисли инжењера ISRO-а, једно мјесец дана кружити око Земље како би добила на брзини и могла да умакне земљиној тежи.

"Не треба потценити мисију само зато што је јефтина и прва ове врсте", упозорава новинар Палава Багла који прати научну тематику, подсјетивши да многи данас покушавају да смање трошкове својих свемирских програма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана