Име новој људској врсти дао тим у коме су српски истраживачи

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Међународни тим истраживача, међу којима је један од водећих аутора Предраг Радовић, асистент на Одјељењу за археологију Филозофског факултета у Београду, као и Мирјана Роксандић, професорка на Универзитету у Винипегу (Канада) најавили су именовање нове врсте фосилног човјека - Хомо бодоенсис, која је живјела у Африци пре око 500.000 година, и била је директни предак савремених људи.

Хомо бодоенсис се сматра директним претком модерног човјека. Назив "бодоенсис", наводи се у часопису, потиче од имена локалитета Бодо Џар у Етиопији, гдје је пронађена 600 000 година стара фосилна лобања која је типски примјерак нове врсте.

Према новој класификацији, врста укључује средњоплеистоценске остатке људи из Африке и поједине фосиле из Европе, док се највећи број фосилних примјерака са потоњег континента сврстава међу (ране) неандерталце.

Предраг Радовић сматра да терминологија у палеоантропологији, као и у другим областима науке мора бити јасна, како би се олакшала комуникација.

"Називе врста, међутим, не треба третирати као апсолутне и непроменљиве, поготову када су у јасној супротности са новим палеонтолошким и генетичким подацима", казао је Радовић. Мирјана Роксандић, водећи аутор студије напомиње да су раније ови остаци најчешће приписивани врстама Хомо хеиделбергенсис или Хомо рходесиенсис - за које постоје бројне, често контрадикторне дефиниције.

 "Говорити о еволуцији човека током овог временског периода је постало практично немогуће због тога што не постоји адекватна терминологија која осликава географске варијанте", каже Роксандић.

Она истиче да именовање нове врсте (посебно фосилних људи) је важан догађај, а да Међународни кодекс зоолошке номенклатуре допушта промјену имена само према строго дефинисаним правилима.

 "Ипак, нови термини добијају живот једино ако их прихвате и користе други истраживачи, а ми смо уверени да постоје добри разлози да име Хомо бодоенсис буде усвојено" каже Роксандић.

У тескту се даље наводи да су анализе древне ДНК недавно показале да су поједини фосилни представници врсте Х. хеиделбергенсис са територије Европе заправо рани неандерталци, те је име Х. хеиделбергенсис које су раније добили остаци са локалитета Бодо Џар у Етиопији постало сувишно.

Еволутионарy Антхропологy је угледни прегледни часопис фокусиран на актуелна питања биолошке антропологије, палеоантропологије, археологије, функционалне морфологије, социобиологије, остеологије, биологије човјека, генетике и екологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана