Игра коју је здраво играти

Daily Telegraph
Игра коју је здраво играти

Научници су развили видео игре које побољшавају памћење и концентрацију код старијих људи.

Истраживање које је обухватило људе старости између 60 и 85 година показало је да је игра поправила њихову радну меморију и концентрацију.

Играч вози аутомобил вијугавом стазом, док истовремено прати саобраћајне знаке и притишће дугме што брже може, чим их примjети.

На тај начин од њега се очекује такозвани "мултитаскинг", односно обављање више радњи истовремено, што је способност која слаби с годинама.

Међутим, послије само 12 сати играња, учесници су могли да победје двадесетогодишњаке, који су се први пут сусрели с игром.

Неке од користи од игре биле су примјетне и шест мјесеци пошто су испитаници престали да је играју, кажу истраживачи у журналу Nature.

Др Адам Гезли са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску који је предводио истраживање, каже да у резултати доказ да се и старији мозак може развијати.

Игра је нарочито ефикасна је постаје све захтjевнија, што додатно форсира играча. Како су учесници даље одмицали, тако су њихови мождани таласи постајали сличнији оним код млађих људи.

Др Гезли има патент на игру, познату као „NeuroRacer", иако каже да је потребно још студија како би се открило како она тачно утиче на човjекову меморију.

Осим против деменције, игра би могла бити ефикасна и код пацијената са ADHDсиндромом и депресијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана