И ваш стари телефон је “моћнији” од Војаџера

Mashable
И ваш стари телефон је “моћнији” од Војаџера

Иако је и званично изашла из Сунчевог система, постајући тако прва људска рукотворина која је закорачила у ту непознату територију, сонда “Војаџер 1” изгубила би бар једну битку против вашег мобилног телефона.

 “Војаџер 1” јесте прешао више од 18 милијарди километара, али је његов софтвер прилично једноставан. Заправо има мање од 40 КБ меморије. Већина данашњих смартфона има меморију од неколико гигабајта! Поређења ради, иПхоне 5 од 16 GB има 240.000 пута већу меморију од “Војаџера 1”.

То не треба да чуди, уколико се узме у обзир то да је NASA на “Војаџеру” радила током седамдесетих година прошлог века, у такозваној “пред-компјутерској” ери. У то време већина научника ослањала се на оловку и папир, користећи свој мозак уместо компјутера за компликоване рачунарске операције.

Упркос томе, или можда баш због тога, “Војаџер 1” је један од Насиних најуспешнијих пројеката. Едвард Стоун, један од сарадника који је био ангажован на изради ове сонде, тврди како данас не би променио ни једну једину ствар на “Војаџеру”.

“Потпуно је невероватно да је издржао толико дуго. Не знам да ли бисмо уопште могли да урадимо ишта боље него што смо урадили”, прича Стоун у за портал Mashable. “Наравно, неке ствари су постале превазиђене”, додаје Стоун мислећи пре свега на причу о меморији сонде. “Због тога смо прешли на системе за бекаповање. То је једна од најдивнијих ствари код ‘Војаџера’”.

Још једна од дивних ствари у вези са овом сондом свакако је златна плоча (The Golden Record) која малим, зеленим становницима свемира носи записе о човечанству.

На списку који би могао да носи и незванични назив “Од човечанства, с љубављу”, налази се свих пет томова Анатомије човека, дијаграми мушкарца и жене, приказ структуре ДНК, информације о бројним биљним и животињским врстама, наша открића о нашем свету и свемиру око нас, фотографије многих делова земље, информације о људским открићима и достигнућима, као и бројни “поклон-пакетићи” културе која се сматра репрезентативном за цело човечанство.

Шта ви мислите, да ли ће ЕТ волети рокенрол? У којим би филмовима уживао, чак иако се први пут сусреће са људском врстом? Која би му информација била од највећег значаја?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана