Хyперлуп - путовање брзином од 1.280 km/h

Б92
Хyперлуп - путовање брзином од 1.280 km/h

Путовање између два града брзином од 1.280 километара на сат, системом који је самоодржив, јер користи соларну енергију и који је удобнији и пријатнији за путовање од авиона, по цијени од само 20 долара - "Хyперлуп". То је нова визија Илона Маска, генија који је заслужан за "PayPal", "SpaceX" и "Tesly".

Милијардер и један од највећих предузетника овог вијека представио је документ од 57 страна у којем је разрађен концепт за нови транспортни систем, за чију би израду било потребно између шест и осам милијарди долара и четири године рада за модел за демонстрацију.

Хyперлуп би путнике превозио у капсулама од алуминијума, које би биле "испаљиване" кроз ваздушни тунел помоћу магнета и великих вентилатора.

Капсуле би лебдјеле скоро суперсоничним брзинама од тачке А до тачке Б на ваздушним јастуцима, чиме би се елиминисало трење - слично као пак на столу за ваздушни хокеј.

У капсулама би био одржаван притисак, а према овом пројекту, путници би током путовања осјетили тек нешто јачу силу, као приликом полијетања или слетања авиона или вожње у луна-парку.

Он је систем назвао мјешавином "Конкорда, стола за ваздушни хокеј и електромагнетног оружја (раилгун)".

- Док не измислимо праву телепортацију, што би стварно било страва, једини начин за супер-брзо путовање јесте кроз цијев у којој би постојали посебни услови, рекао је Маск.

Маск је навео и да је тренутно превише заузет да сâм заврши овај пројекат, јер су му приоритети "SpaceX" и комерцијални летови у свемир.

- Да је ово на врху моје листе, вјероватно бих га завршио за годину или двије, рекао је Маск, додајући да пружа пројекат на увид како би други могли да га унаприједе и да дођу до својих идеја.

Предвиђено је да Хyперлуп повеже Лос Анђелес и Сан Франциско, а путовање би трајало око 30 минута, рекао је Маск на представљању.

Он сматра да је овај вид транспорта много бољи и исплативији од авиона када је у питању повезивање градова који се налазе на раздаљини од око 1.600 километара или мањој.

Пројектована цијена путовања у једном правцу, према његовим ријечима, не би прелазила 20 долара, а капсуле би у теорији могле да се "испаљују" на сваких 30 секунди.

Такође, уз мање модификације, капсуле би могле да уз људе превозе и аутомобиле.

Како преноси Би-Би-Си, Маск је на пројекту радио са тимом експерата који су већ радили на програму свемирских путовања СпацеX и на енергетски напредним Тесла возилима, па је прича далеко од "научне фантастике", а врло близу реалности.

- Када Илон Маск каже да ће нешто урадити, обично одржи ријеч. То значи да ћемо ускоро чути много више о Хyперлупу", наводи Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана