Hubble забиљежио величанствени тренутак у животу једне комете

Агенције
Hubble забиљежио величанствени тренутак у животу једне комете

Комете су фантастични небески објекти за проучавање. Ове древне грудве прашине, леда и камена садрже неке од најстаријих материјала насталих у најраније доба Сунчевог система. Ипак, комете не трају вјечно.

Када их орбита доведе сувише близу Сунцу, оне се загрију и распадну, а њихово ледено језгро се претвара у гас под врелим зрацима.

На посљетку, комета се или потпуно дезинтегрише или од ње остане само камена љуштура. Научници су сада по први пут забиљежили детаљне фотографије самоуништења једне комете.

"Нисмо знали зашто или како се комете распадају", каже Дејвид Џуит са Универзитета у Калифорнији. "Проблем је у томе што се све пребрзо одвија, па немамо много времена да прикупимо корисне податке".

Међутим, током три дана у јануару, телескоп Hubble забиљежио је распад комете 32П/Икеја-Мураками и њених 25 комадића који су за собом остављали траг дугачак 4.800 километара.

Сматра се да је комета стара барем 4,5 милијарди година, односно да је само 100 милиона година млађа од Сунчевог система.

За разлику од планета, које су настале у исто вријеме кад и она, њен живот био је другачији.

Дуго је била у Којперовом појасу, области Сунчевог система иза Нептуна. Објекти који су тако далеко од Сунца, су толико хладни, да савршено чувају прве градивне молекуле нашег система.

Међутим, као што је то био случај са многим кометама, Нептунова гравитација је пореметила њену орбиту и она је на послетку појурила кроз гравитациона поља попут испаљене лоптице у флиперу. На крају се скрасила на шестогодишњој орбити око Сунца.

Постепено се загревајући, почела је да отпушта гас, за који научници вјерују да се понаша као моћан млазни мотор који убрзава спин комете и убрзава њено распадање.

Иако се њени фрагменти споро крећу – свега неколико километара на сат – већ су остали на свега четири одсто оригиналне запремине тијела.

Научници вјерују да ће комади и даље наставити да се уситњавају.

"Ако комета има по једну овакву епизоду на сваких шест година, колико јој је потребно да обиђе пун круг око Сунца, нестаће за око 150 година", каже Џуит. "То је у космосу као трептај ока. Уништио ју је пут у унутрашњост Сунчевог система".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана