Хрватској откривен “вукодлак међу биљкама”

Tportal.hr
Хрватској откривен “вукодлак међу биљкама”

У Хрватској и Грчкој откривена је једина за сада позната врста биљке која за своје преживљавање потпуно прати лунарне циклусе.

 

Ephedra foeminea, биљка без цвета блиска четинарима и цикасима сличним палмама, током ноћи лучи прозирне капи слатке течности којом привлачи ноћне бубе опрашиваче.

Научницима је требало много времена да примjете да биљка слиједи Мјесечеве циклусе. Истражујући необичну биљку, Катарина Ридин и Кристина Болиндер са Универзитета у Стоцкхолму уочиле су да се капљице јављају у исто доба сваке године.

Међутим, када су 2013. обишле биљке које су проучавале у Хрватској и Грчкој, непријатно су се изненадиле видјевши да на њима нема прозирних “бисера”.

“Након безуспјешне недјеље у Грчкој, током које нисмо видјеле опрашиваче, биле смо врло нерасположене па смо одлучиле да одемо на вечеру, умјесто на терен”, каже Ридин.

“Међутим, изненада смо на фотографијама од прошле године видјеле Мјесец, ког није било током нове посјете”.

Идеја да постоји повезаност између опрашивања и лунарног циклуса у почетку је била шала, али када су научнице истражиле прикупљене податке, све се савршено уклопило – откриле су “вукодлака међу биљкама”.

Познато је да пун Мјесец утиче на активности бројних животиња. Али Ephedra foeminea је прва биљка код које је икад забиљежена таква повезаност.

Научници за сада не могу објаснити како биљка зна да је Мјесец пун. Једно могуће објашњење је да некако осјећа интензитет Мјесечеве свјетлости или региструје утицај промјена у гравитацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана