Холанђани граде колонију на Марсу?

Агенције
Холанђани граде колонију на Марсу?

Једна холандска компанија којој је циљ да људе пошаље на Марс до 2023. и направи трајну колонију на “Црвеној планети”, добила је прва средства за пројекат од спонзора.

Марс Оне планира да прикупи средства за амбициозну мисију путем ријалити програма на ТВ у којима ће бити праћен живот одређеног броја астронаута прве године боравка на Марсу.

Компанија се самостално финансира протеклих 18 мјесеци, али јој је сада потребна подршка.

“Марс Оне није само захтјеван пројекат, него и суштина људске тежње за истраживањем непознатог. Ми имамо привилегију да подржимо овако невјероватан пројекат”, рекао је Ден Петровић, генерални директор фирме “Дејан СЕО” са седиштем у Аустралији која се бави оптимизирањем интернет претраживача.

Између 2016. и 2020. Mars One требало би да пошаље неколико роботских мисија које би требало да саграде станицу у којој би живjели први колонизатори “Црвене планете”.

Прва четири астронаута крочиће у њих 2023. а нови ће доспjевати на сваке двије године. Нема планова за њихов повратак на Земљу.

Званичници компаније кажу да су имали преговоре са више приватних фирми које раде на летовима у свемир и осигурали су барем једног сарадника за сваки дио мисије колонизирања Марса.

Цијели пројекат Марс Оне коштаће око шест милијарди долара, а компанија се нада да ће јој шоу у стилу “Великог брата” омогућити да отплати већину тих трошкова.

Телевизијски програм требало би да почне 2012. када ће почети селекција кандидата за четрдесеточлани тим астронаута.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана