Хокинг: Божја честица би могла да уништи свијет

Агенције
Хокинг: Божја честица би могла да уништи свијет

"На врло високим нивоима енергије Хигсов бозон могао би да узрокује наглу пропаст простора и времена, а ми не бисмо ни примјетили да се то догађа," сматра славни професор Стивен Хокинг.

Хокингова изјава узнемирила је научнике, преноси Дејли Мејл, али за сада вјероватноћа за такву катастрофу је врло мала пошто још није направљен довољно велики акцелератор (LHC). Хигсов бозон откривен је 2012. године у швајцарском CERN-у.

"Божја честица", која даје облик и димензије свему што постоји, могла би да прузрокује "катастрофални распад вакуума", када би научници успјели да је подвргну екстремним условима.

Хокинг је о Хигсовом бозону овог пута писао у предговору своје нове књиге "Stramus, 50 Years of Man in Space", која је колекција предавања научника, астронома и разних других стручњака који су учествовали на фестивалу "Stramus", међу којима су били и Нил Армстронг, Баз Олдрин, гитариста групе Queen Брајан Меј - који је и главни уредник издања и многи други.

Професор Хокинг је написао: "Хигсов бозон има ту забрињавајућу особину, могао би да постане меганестабилан на енергијама изнад 100 милијарди гига-електрон-волта (GeV). Ово би могло да значи да би свемир могао да доживи потпуни распад вакуума, док би се мјехур правог вакуума кретао брзином свијетлости. То би могло да се деси сваког тренутка, а ми не бисмо ни знали за то."

Хокинг је саркастично наставио: "Акцелератор честица који би могао да достигне 100млрд GeV морао би да буде већи од Земље, а чини ми се да његово финансирање у овом економском тренутку није вјероватно."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана