Хирурзи открили нови дио људског тијела

telegraph.co.uk
Хирурзи открили нови дио људског тијела

Два белгијска хируга открила су потпуно нови дио тијела – иако постоји шанса од 3 одсто да га одређене особе уопште немају.

У раду објављеном у „Јournal of Anatomy", они потврђују постојање антеролатералног лигамента кољена.

Ова два хирурга нису прве особе које су спекулисале о постојању овог „мистериозног" лигамента – та част иде Французу Полу Сегону, који је у раду објављеном 1879. године наслућивао о „бисерној, отпорној влакнастој траци".

Како би тестирали нејгову теорију, хирурзи Стивен Клес и Џонатан Болеманс, извршили су дисекцију кољена 41 леша и открили „добро дефинисану лигаментну структуру" која повезује фемур са тибијом код 40 тијела.

Иако анатомски опис овог лигамента јесте значајана, пошто напокон утврђује постојање структуре, тим је открио још једну, можда важнију, функцију ткива.

Ово везивно ткиво има кључну улогу код пацијената којима је повређен предњи кружни лигамент.

Предњи укрштени лигамент налази се унутар кољена и спречава да се оно избаци из зглоба те да тибиа има превелику слободу помијерања унапријед у односу на фемор. Осим тога он кољену даје ротацијску стабилност.

Повреде тих лигамената су доста честе, посебно код особа које се професионално баве спортом као што су фудбал, кошарка или скијање. Повреде настају када колено претрпи ударац са стране, приликом наглог заустављања или доскока уз ротацију горњег дијела тијела у односу на поткољеницу. У таквим ситуацијама лигаменти се могу истегнути, напући или чак сасвим поломити.

Иако ће бити потребна додатна истраживања како би се потврдила ова хипотеза, ово откриће би могло да пружи наду за будуће третмане ове повреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана