Хигсов бозон може да ријеши мистерију тамне материје?

Huffington Post
Хигсов бозон може да ријеши мистерију тамне материје?

Кључна загонетка која заокупља пажњу космолога могла би да добије свој одговор захваљујући открићу Хигсовог бозона 2012. године. Ово откриће такође је и један од кандидата за овогодишњу Нобелову награду за физику.

Два физичара наводе да је Хигс имао кључну улогу у раном Универзуму, стварајући примјећену разлику између броја честица материје и анти-материје као и да је био заслужан за одређивање густине мистериозне тамне материје која сачињава пет шестина материје у универзуму.

У раду објављеном у публикацији „Physical Peview Letters ”, Шон Тулин, са Универзитета у Мичигену, и Жералдин Сервант са Каталонског института за истраживање и напредне студије у Барселони, тврде да је можда постојала асиметрија у раном Универзуму између Хигсовог бозона и његове анти-материјске супротности, анти-Хигса.

„Заиста мислимо да је Хигс био главни играч, док је у другим космолошким теоријама он само споредни производ”, сматра Тулин.

Мисли се да Хигс тренутно нема своју анти-честицу, али стандардни космолошки модел дозвољава постојање Хигсовог бозона и анти-Хигсовог бозона у раном Универзуму.

Тулин и Сервант сматрају да је постојао дисбаланс између броја ових честица. Хигс врши интеракцију са нормалном материјом, а дисбаланс у броју честица Хигса и анти-Хигса могао би да буде резултат асиметрије у количини материје и анти-материје.

Ови научници такође мисле да ако је Хигс вршио интеракцију са тамном материјом – рецимо, стварајући честице тамне материје приликом свог распада, могао је да створи однос тамне материје наспрам видљиве материје који данас видимо у Универзуму.

Сервант сматра да би једна од посљедица ове интеракције могао да буде нови, потенцијални, тест за тамну материју, коју до сада нисмо могли да видимо директно.

„Када се Хигс разграђивао у друге честице у Великом Хадронском сударачу у CERN-у, понекада би створио честице тамне материје које нису могле да буду детектоване – иако овај процес није довољно проучен како бисмо могли да било шта закључимо са сигурношћу, врло је могуће да ћемо то бити у прилици да урадимо у будућности”, сматра Сервант.

Маној Каплингат, физичар са Универзитета у Калифорнији, подржава ову теорију због њене једноставности.

„Знамо да Хигс постоји, знамо за симетрију тамне материје и анти-материје, и они се труде да споје ове три емпиријске чињенице. Овај минималистички приступ је оно што ову теорију чини занимљивом”, тврди Каплингат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана