Хигсов бозон: Хоће ли бити наговјештаја нове физике?

Vijesti.me
Хигсов бозон: Хоће ли бити наговјештаја нове физике?

Све је мање изгледа да ће Хигсов бозон барем у неким својствима одударати од предвиђања стандардног модела. Нова честица је откривена, физичари ипак незадовољни

CERN

У јулу ове године из Европског центра за нуклеарна истраживања (CERN) јављено је о открићу Хигсовог бозона или неке врло сличне честице.

Показало се да новооткривена честица одлично одговара предвиђањима стандардног модела физике и нуди одговор на питање одакле честицама маса. Због тога је било за очекивати да та ситуација наиђе на задовољство међу физичарима.

Али, ствари не стоје тако. Јер, стандардни модел не нуди објашњење за важне појаве попут тамне материје или гравитације. И поред великог успјеха због открића Хигса, физичари су се ипак надали да ће та честица барем у неким својствима одударати од теоријских предвиђања и тако отворити могућност за развој нове физике.

У јулу је таква нада још увијек постојала, али сва је прилика да се она убрзано топи што експерименти даље напредују.

У експериментима Великог хадронског сударача Хигсов бозон није откривен директно, већ посредно, на основу честица у које се распада. Уочено је да у тим распадима недостаје једна елементарна честица, тзв. тау лептон.

Наиме, Хигс је према предвиђањима требало да се распада на тау и њену античестицу. Када се то не би догађало, постојала би и могућност да је стандардни модел оставио отворена врата за надоградњу.

Међутим, физичари из два кључна LHC-ова експеримента, CMS-а и Атласа, на недавном симпозијуму у Кјоту објавили су да нови подаци показују да је у распадима Хигса пронађен одређени број честица тау. Додуше, тај број још увијек није довољан да се потпуно искључе све могуће девијације у стандардном моделу, али свакако смањује могућност неких великих изненађења која физичари прижељкују.

У Кјоту је објављено и да је у Великом хадронском сударачу недавно уочена и честица која се преобликовала у двије честице, што би ипак могло да буде пресудно у помицању граница физике.

Ову мутацију, у процесу познатом као „пропадање", предвиђа стандардни модел физике, који описује како свемир функционише на најосновнијем нивоу.

Физичари су покушавали да уоче „пропадања" више од деценије, а предвиђено је да се тај догађај догоди једном у више од триста милиона случајева сударања честица.

Откриће ће усмјерити научне напоре ка проналажењу доказа за суперсиметрију, прозвану SUSX - теорију која објашњава неке космичке тајне и остале идеје "нове физике" које су ван граница Стандардног модела.

"Детаљне импликације овог посљедњег резултата схватиће се током рада, али једна ствар је установљена: стандардни модел је преживио још један тест", написао је на блогу амерички физичар и CERN-ов истраживач Мет Страслер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана