Хигијенска навика због које се можете разбољети

magazin.net.hr
Хигијенска навика због које се можете разбољети

Жене које редовно користе пудер за тијело и наносе га око гениталија повећавају ризик од рака јајника за 24 одсто.

Ризик од појаве рака јајника повећава се за готово четвртину ако често користите пудер за тијело, поручују научници.

У новом америчком истраживању износи се чињеница да 40 одсто жена свакодневно користи пудер за тијело за личну хигијену.

Међутим, научници су упозорили да честице пудера могу путовати женским тијелом и изазвати упалу, што омогућава напредовање ћелија рака.

И неколико претходних студија нашло је везу између пудера у праху и тумора. Неке су откриле везу с раком јајника и матернице, а неке нису понудиле увјерљиве доказе.

У најновијој студији љекари из женске болнице у Бостону, користили су податке осам посебних студија и покушали да дођу до дефинитивног одговора.

Ова врста истраживања, позната као мета-анализа, осмишљена је за добијање резултата који су чвршћи од оних које нуде мање, појединачне студије.

Истраживачи су анализирали податке 8.525 жена с дијагнозом рака јајника које су користиле пудер за тијело у поређењу с 9.800 жена које нису добиле рак.

Резултати, објављени у часопису "Cancer Research Prevention", указују да редовна употреба честица праха након купке или туширања подиже ризик од тумора јајника за 24 одсто. Честице праха које се наносе на подручје гениталија могу путовати женским тијелом и активирати упале, а то одговара ћелијама рака.

"Тихи убица"

Рак јајника се понекад назива и "тихи убица" јер се код многих обољелих симптоми јављају тек у узнапредовалој фази болести.

Главни фактори ризика су историја болести у породици, чињеница да сте већ имали рак дојке и рано добијање менструације.

Истрживачи наглашавају да се резултати односе само на пудер који се користи у подручју гениталија, а не на остатку тела. А жене које носе ген глутатион С-трансферазе М1, или ГСТМ1, те немају ген назван глутатион С-трансферазе Т1 (ГСТТ1), имају готово три пута већи ризик за развој тумора.

Зашто је пудер тако штетан

Пудер за тијело израђује се од меког минерала магнезијума познатог као хидро силикат, који се може наћи у цијелом свијету. Он се уситњује, суши и меље за производњу праха који се користи у козметичким производима за људе.

Ситне честице могу путовати преко гениталија и стићи дубоко у материцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана