Хавајски и турски научници створили зечеве који свијетле у мраку

Klix.ba
Хавајски и турски научници створили зечеве који свијетле у мраку

Научници су узгојили колонију зечева који свијетле у мраку, што представља искорак у покушају развоја третмана против генетских болести.

Хавајски и турски научници успјешно су узгојили легло од осам зечева, од којих два свијетле у мраку. Флуоресцентна зелена боја је индикатор да је генетски материјал, убачен у ембрион, инкорпориран у природни изглед зеца.

"То је само ознака која показује да смо узели ген који није припадао животињи и сада је дио ње", каже Стефан Моисyади, са Универзитета на Хавајима.

Зечеви на нормалном свјетлу изгледају идентично својој браћи и сестрама, а рођени су у истраживачком центру у Турској.

"Живе једнако дуго као и нормалне животиње и не показују никакве знакове болести. Ови зечеви свијетле попут сијалица цијелим својим тијелом", рекао је Моисyади.

Експеримент у којем је кориштен флуоресцентни протеин из медузе наставља истраживање из '80-их година, када су узгојени први свијетлећи мишеви. Од тада су научници експеримент понављали на различитим животињама.

Док већина тих животиња свијетли у мраку, јужнокорејски научници су 2007. створили мачке које свијетле црвено под ултраљубичастим свјетлом.

Научници се надају да ће им ово истраживање помоћи у развоју јефтинијих лијекова за генетске поремећаје попут хемофилије. Експеримент планирају поновити са животињама са фарми, које би се касније користиле као биореактори за производњу лијекова.

"За пацијенте који пате од хемофилије и потребни су им ензими за згрушавање крви могли бисмо на много јефтинији начин створити те ензиме у животињама, него у фабрикама чија би изградња захтијевала милијарде долара", каже Моисyади.

Тим планира до новембра створити и свијетлеће јање, а своје истраживање су планирали да пренесу у САД, али због проблема са бирократијом и страха од кориштења генетски модифицираних животиња нису успјели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана