„Хабл“ усликао галаксију која се крије иза Млијечног пута

ГС
Foto: Принтскрин

Свемирски телескоп „Хабл“ усликао је спиралну галаксију ИЦ 342, такође познату као Калдвел 5.

Без обзира како назвали ову галаксију, научници су имали одређених потешкоћа да је посматрају због препрека на путу, због чега је добила свој надимак „скривена“, наводи НАСА.

„Појављује се близу екватора бисерног диска Млијечног пута, који је препун густог космичког гаса, тамне прашине и сјајних звијезда које нам заклањају поглед“, написала је НАСА у саопштењу.

Хабл може да провири кроз крхотине, у одређеној мјери, пошто телескоп има инфрацрвене могућности. Инфрацрвено свјетло је мање распршено прашином и омогућава јаснији поглед на галаксију иза међузвјездане материје.

„Овај свјетлуцави поглед лицем на центар галаксије приказује испреплетене витице прашине у спектакуларним краковима који се обавијају око бриљантног језгра врелог гаса и звезда“, написала је НАСА о слици, пише портал „Спејс“.

Плаве звезде јонизују или енергизирају водоник који окружује њихова родна мјеста због емитовања ултраљубичастог свјетла, саопштила је НАСА. Галаксија би била једна од најсјајнијих галаксија на нашем небу да нема толико прашине на путу.

ИЦ 342 је такође релативно близу у галактичком смислу, само 11 милиона светлосних година од Земље. То је око половине пречника нашег Млијечног пута (пречник 50.000 светлосних година), што га чини и релативно великим.

Хабл је у свемиру већ 32 године и неколико пута је фотографисао ову галаксију. Такође можете уочити његову слику ИЦ 342 у 2017. и 2010.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана