Хабл ће трајати још пет година

Срна
Хабл ће трајати још пет година

Лондон - Научници се надају да ће свемирски телескоп "Хабл" бити функционалан још најмање пет година, а можда и дуже.

Позната опсерваторија ускоро ће прославити 25. рођендан. Кључни стручњаци ове мисије рекли су на научној конференцији у Калифорнији да су инструменти за детектовање објеката у свемиру и даље савршено исправни.

"Хабл" је тренутно углавном ангажован на задатку проналажења првих звијезда које су засијале у свемиру.

Након покретања мисије 1990. године, када је телескоп лансиран са неисправним огледалом, "Хабл" је унапријеђен и од тада је постигао импресивна открића.

Међу овим сазнањима, која су допринијела развоју савремене астрономије, потврда су постојања огромних црних рупа у свемиру и утврђивање старости универзума.

Телескоп је и данас функционалан захваљујући поправкама и унапређењима његових система које су обављали астронаути, пренио је BBC.

Послије пензионисања америчког свемирског шатла, овакве интервенције више нису могуће, али је "Хабл" и даље технички исправан.

"Посљедње сервисирање обављено је 2009. године и астронаути су урадили невјероватан посао. Они су уградили нове инструменте које смо развили, батерије и жироскопе и у суштини освјежили опсерваторију и довели је у врхунско стање", изјавила је доктор Џенифер Вајсмен, члан мисије "Хабл".

Електроника у свемиру мора да трпи веома неповољно окружење са јаком радијацијом, па велики квар може да се деси у било ком тренутку.

"Хаблов" насљедник, Свемирски телескоп "Џејмс Веб", биће лансиран 2018. године, а научници се надају да ће два апарата радити упоредо барем неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана