Гунђање и кикотање из коралног гребена: "Мистерија" VIDEO

B92
Foto: Pixabay

Од тихог гунђања и предења, па до пуцкетања и кикотања - какофонија бизарних рибљих звукова показала је да се корални гребен у Индонезији врло брзо опоравља.

Многи од тих звукова никада прије нису били забиљежени, а рибе које их производе и даље остају обавијене тајном, упркос коришћењу подводних звучника како би се с некима покушао започети "разговор".

Корални гребен је девастиран дугогодишњом употребом експлозива који се користио за омамљивање или убијање свега у том подручју. Корали се сада обнављају, али научници су жељели да сазнају да ли се враћају и остала створења која насељавају гребене, наводи Гардијан.

Визуелним прегледима нису уочене оне животиње вичне камуфлажи и оне које излазе само ноћу, па су се истраживачи окренули звуковима. Открили су да је жива звучна кулиса блиска оној на гребенима који никада нису били оштећени.

Звук је од виталног значаја за опстанак гребена, јер готово сви његови становници, од корала преко ракова до риба, имају потомке који први дио свог живота проводе у отвореним океанима, прије него што добију звучни сигнал да је вријеме за повратак.

Тим Ламонт, са Универзитета Ексетер у Великој Британији и главни аутор студије, каже: "Рад на подводним звуковима на коралним гребенима често је прилично тужан. Слушали смо како гребени бивају све тиши и тиши док одумиру. Али ово мјесто било је узбудљиво и инспиративно, јер је промјена ишла у другом смјеру."

Било је много пројеката поновног узгоја корала широм свијета, али повратак разноликих створења у овом случају показао је да је то више од неког вртларског пројекта за корале, каже Ламонт.

"Надаље, док смо преслушавали сате и сате снимљеног материјала, непрестано смо откривали звукове које никада прије нисмо чули. Неки су били познати, али за неке смо рекли: 'Немам појма шта је то'. Био је то прави осјећај авантуре и открића", рекао је.

"Звук који нас је подсјетио на сирену за маглу стварно нас је одушевио. Било је узбудљиво откривати о којој врсти рибе се ради. Пренио сам тај звук на МП3 плејер и набавио подводни звучник какав користе синхрони пливачи. Пливао сам уоколо и пуштао снимак, покушавајући да добијем одговор. Неколико пута сам помислио да сам добио одговор, али никад нисам видио да је нека риба испливала у сусрет позиву. Дакле, мистерија се наставља", навео је.

Ламонт на темељу других звукова снимљених на Карибима, сматра да би се у овом случају могло радити о некој врсти "рибе крастаче".

Професор Стив Симпсон са Универзитета Бристол који је био дио тима, каже: "Неки звукови које смо снимили стварно су бизарни. Морамо још много тога да научимо о томе шта све значе и о животињама које их праве. Али за сада је невјероватно да можемо да чујемо како се екосистем враћа у живот."

Свјетски научници упозорили су да би глобално загријавање од 2 степени Целзијусових могло да доведе до изумирања топловодних корала. Осим што би то био катастрофалан губитак биолошке разноликости, то би уништило егзистенцију стотина милиона људи који се ослањају на гребене за храну, приход и заштиту од олује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана