“Гулфстрим Б” – нова летећа лабораторија

Агенције
“Гулфстрим Б” – нова летећа лабораторија

Вашингтон - Свијет постаје све топлије мјесто - током 2012. године ниво угљен-диоксида у ваздуху је порастао, ниво мора је рекордно висок, а лед на Арктику историјски низак - објављено је у најновијем извјештају америчке Националне управе за океане и атмосферу, преносе агенције.

Научници који проучавају ове еколошке промјене почели су да раде у новој лабораторији - авиону “гулфстрим Б”, који је прилагођен научним потребама.

Помоћу новог авиона научници испитују високе атмосферске слојеве и обављају студије на глобалном нивоу.

Летећа лабораторија названа је “Хајпер”, што је на енглеском скраћеница од: “Ваздушна платформа за обављање сложених еколошких истраживања помоћу инструмената”.

Авион може да достигне 16 хиљада метара висине и има довољно горива да лети 11 хиљада километара.

У летећој лабораторији научници посматрају олује уживо изнад облака, што им омогућава да, кружећи око планете, забиљеже хемијске реакције у атмосфери.

Међу бројним метеоролошким инструментима ту су и дропсонде, памучне тубе ојачане епоксидном смолом, које су смјештене унутар струјног кола, одакле се испуштају из авиона да би мјериле атмосферски притисак, температуру, влажност ваздуха и брзину вјетра.

Док сонде падају, оне мјере параметре. То је нека врста телеметра, слично ономе како мобилни телеФон комуницира са главним центром, с тим што сонде умјесто тога комуницирају са авионом.

Подаци сакупљени помоћу овог пројекта, вриједног 81,5 милиона долара, могу да помогну при предвиђању кретања урагана и за креирање модела других временских непогода - наводе агенције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана