Гуглови балони обезбједиће интернет милијардама без приступа мрежи

Agencije
Гуглови балони обезбједиће интернет милијардама без приступа мрежи

Компанија “Гугл” открила је план који би требало да обезбједи интернет милијардама људи који тренутно не могу да приступе мрежи, уз помоћ балона који циркулишу изнад Земље.

Удаљена локација на Новом Зеланду место је на којем је обављен први тест пројекта Лун, иза којег стоји тајна истраживачка лабораторија америчког интернет гиганта, пренео је “Скај њуз”.

Научници су јуче на новозеландском Јужном острву почели тестирање , пуштајући балоне у облику медузе да лете изнад језера Текапо.

Намјера је да балони од пластичне фолије, благо напуњени хелијумом, обезбјеђују интернет корисницима на тлу док пролећу изнад ношени вјетром.


“Гугловој” лабораторији, која је до сада изњедрила аутомобил без возача и наочаре за сурфовање по интернету, требало је година и под да дође до прве пробе балона.
У “Гуглу” се надају да ће лансирати хиљаде балона у стратосферу и тако премостити дигитални јаз између 2,2 милијарде корисника онлајн и 4,8 милијарди ван мреже.


Уколико пројекат успије, ова технологија би омогућила земљама да избјегну трошкове постављања оптичких каблова, а употреба интернета би се екстремно повећала у Африци, југоисточној Азији и сличним подручјима.

- Ово је пуцањ на Месец. Велики циљ којем тежимо. Моћ интернет је вјероватно једна од технологија које су највише измјениле наше вријеме – изјавио је вођа пројекта Мајк Кесиди.

Оснивач пројекта Лун Ричард ДеВол је истакао да је “суштинска демократска ствар повезати све на небу и са вјетром”. 

Чарлс Нимо, фармер и предузетник који живи близу Крајстчурча, први је корисник који је добио приступ интернет преко “Гугловог” балона, након што се са још 50 људи пријавио да тестира пројекат, који је чуван у толикој тајности да им нико није објаснио у шта су умејшани.

Како је навео “Скај њуз”, техничари су дошли до њихових кућа и на спољне зидове закачили сјајно црвене пријемнике величине кошаркашких лопти, као и одговарајуће велике прибадаче - ознаке за “Гуглове” мапе. Инжењери су потом са осам великих лаптопова провјерили вјетар и маневрисали балонима како би се увјерили да лете на одређеном нивоу.

Чарлс Нимо имао је приступ интернет око 15 минута прије него што је балон прошао – он их је искористио да провери вријеме.
- Било је чудно, али и узбудљиво бити део нечег новог – рекао је он.

Балони се напајају уз помоћ соларних плоча величине играћих карата, које висе и за четири сата прикупе довољно енергије за читав дан. Они се крећу испод сателита, али двоструко више од авиона, а сигнал примају од станица на тлу.

Сваки балон може да обезбједи интернет за подручје двоструко веће од Њујорка, око 2.020 километара квадратних, а приступачност терена им није проблем.

То значи да они могу да обезбједе интернет у Хајберском превоју у Авганистану, или Јаундеу, престоници Камеруна у којем према процјени Свјетске банке четири од 100 људи има приступ интернет.

Сигнал путује у подручју за које не треба дозвола, па компаније неће морати да пролазе кроз тешке процедуре за бежичне комуникације.

Сви корисници интернета преко “Гугловог” балона требају пријемник укључен у свој компјутер да би добили сигнал, а трошкови тога још нису изнијети.

Слиједећа фаза пројекта, како је најавио Мајк Кесиди, биће лет 300 балона у прстену на 40. паралели јужно од Новог Зеланда, преко Аустралије, Чилеа, Уругваја, Парагваја и Аргентине.

НЛО

Прије пута за Нови Зеланд, “Гуглови” стручњаци провели су неколико мјесеци радећи на тајном лансирању у долини у централној Калифорнији, што је изазвало занимљиве спекулације.
- Јурили смо за балонима у камионима, док су људи пријављивали неидентификоване летеће објекте – испричао је Ричард ДеВол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана