Гугл слави 25. рођендан

ГС
Гугл слави 25. рођендан

Гугл данас обиљежава 25 година постојања.

До 1993. године интернет је индексиран ручно, али како је све више веб локација постајало доступно, било је потребно више опција за брзо претраживање информација из његове базе података.

Током 1998. године, два докторанта са Станфорда, Лари Пејџ и Сергеј Брин, имали су једноставну идеју која ćе, како се испоставило, променити свет.

Занимљиво је да је компанија Гоогле основана и изграђена у соби у студентском дому Пејџа и Брина, са првим сервером који је користио 10 хард дискова од четири гигабајта који су у потпуности били упаковани у шкољку од Лего коцкица.

У почетку је платформа била позната као БацкРуб, јер се ослањала на позадинске линкове ка другим сајтовима. Ово, међутим, није дуго трајало и на крају је названо Гоогле.

Назив Гугл је изведен из игре речима једног математичког израза – гоогол.

Оно што је почело као сервер у међувремену се проширило на апликације, платформе друштвених мрежа, вештачку интелигенцију (АИ), наочаре, аутомобиле, па је чак постало и глагол на енглеском језику.

Фраза "Гоогле ит" је први пут коришćена у епизоди култне телевизијске серије из 1990-их, Буффy тхе Вампире Слаyер.

Први производ који је данашњи глобални интернет гигант лансирао – сајт Гугл , пуштен је у рад 27. септембра 1998. године.

Гоогле је корисницима понудио велки број различитих производа и услуга. Међу њима, поред Гоогле Сеарцха, два спадају међу најпопуларније и најкоришћеније на свету: сервис електорнске поште – Гмаил и најраспрострањенији оперативни систем за мобилне уређаје на свету – Андроид.

Према статистици матичне компаније Алпхабет, вредност компаније Гоогле у септембру 2023. године износи више од 1,7 билиона долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана