Гугл кажњен у Аустралији због клеветничког видеа на Јутјубу

Танјуг
Foto: Arhiva

СИДНЕЈ – Суд у Аустралији је наложио данас Гуглу да плати једном бившем посланику 715.000 аустралских долара (515.000 америчких долара) јер није уклонио из садржаја видео снимке „немилосрдне, расистичке, клеветничке, увредљиве и злонамерне кампање” једног Јутјубера, који су тог посланика отјерали из политике.

Федерални суд је утврдио да је компанија Алфабет, која је власник Јутјуб сајта за дјељење видео садржаја, зарадила новац емитујући два видео снимка у којима се напада тадашњи зајменик премијера Новог Јужног Велса, најмногољудније аустралијске државе, који су прегледани скоро 800.000 пута откако су постављени крајем 2020, преноси Ројтерс.

Гугл је и раније проглашен одговорним за клевету, јер је у резултатима претраге нудио линкове ка тим садржајима, а данашња пресуда је једна од првих у којој је фирма проглашена кривом као активни емитер прилога у којима се клевеће један званичник преко Јутјуба.

У Аустралији се разматра закон о клевети како би се испитало да ли онлајн платформе треба да буду одговорне за клеветничке садржаје које хостују, односно које Јутјубери постављају. Гугл и други интернет гиганти тврде да није разумно очекивати да се надзиру све објаве.

Портпарол Гугла није био доступан за коментар, додаје Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана