Глупљи смо од старих Грка?!

Агенције
Глупљи смо од старих Грка?!

Стенфорд - Људи су све глупљи и свој интелектуални врхунац доживјели су прије више хиљада година - тврди амерички генетичар Џералд Кребтри са Универзитета "Стенфрд" Када бисмо неког припадника "хомо сапиенса", који је живио у старогрчко доба, пребацили у наше доба, он би био много интелигентији од нас - тврди Кребтри, а преносе агенције.

Он је изнио теорију, према којој је природна селекција одавно престала да фаворизује људску интелигенцију, због чега смо глупљи од старих Грка.

Кребтри тврди да су се наши преци "ловци - сакупљачи" свакодневно борили са суровошћу, па су често смрћу плаћали сваки глупи потез.

Велики еволуциони притисак "сручио" се на древне припаднике врсте "хомо сапиенса" избацујући из игре глупе, а појачавајући интелект потомака оних који су, захваљујући својој бистрини, преживјели.
Кребтри наглашава да новија истраживања показују да је у обликовање људске интелигенције укључено између 2.000 и 5.000 гена.

На многима од њих су, тврди овај генетичар, нове мутације које оштећују интелект.

Људи су, можда, врхунац интелигенције достигли у периоду од прије 2.000 до 6.000 година - рекао је Кребтри за лондонски "Гардијан".
Он вјерује да је људско друштво снажно углавном захваљујући "врлини образовања".

Кребтри, ипак, признаје да његова теорија изискује и експерименталну провјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана