Гледање у мраку - мистерија тамне енергије

Агенције
Гледање у мраку - мистерија тамне енергије

Како лоше финансиран тим шпанских астронома може да помогне у рјешавању мистерије тамне енергије.

Од 1998, када су астрономи открили да тајанствена сила позната као тамна енергија раширена по читавом свемиру, научници су покренули бар десетак вишемилионских пројеката да би схватили шта је заправо тамна енергија. Они се крећу од 71 милиона долара вредног BigBOSS пројекта до 900 милиона долара вриједног Великог синоптичког телескопа за праћење, који би требало да види прво свијетло 2019. Али, у ери смањивања финансија за истраживања, предност могу да имају научници који раде са малим буџетом, људи као што је баскијски космолог Нарцисо "Чичо" Бенíтез, који каже да он може одрадити сваки од тих пројеката за мање од 10 милиона долара.

Бенитез је космолог на Институту за астрофизику Андалузија у Шпанији. Током своје 20-годишње каријере, објавио је радове о најудаљенијој и најближој познатој супернови, а био је један од оснивача Алхамбра пројекта истраживања галаксија. Сада је у мисији да дефинише тамну енергију (као и стотине других астронома широм свијета), па је покренуо пројекат под називом J-PAS да би то урадио.

Први корак у том дугом трагању је утврђивање гдjе је тамна енергија и гдjе је била. Астрономи то могу да ураде мjерењем локација и црвеног помака милиона галаксија, а тиме и мапирају ширења свемира. Како се галаксије удаљавају од Земље, свjетлост коју емитују шири се у смjеру "црвеног" краја видљивог спектра свjетлости. Што је звијезда удаљенија, што је даље свјетло које емитује та звијезда све више иде ка црвеном помаку. Ако галаксије у једном дијелу неба брже одлазе од нас од оних на другим мјестима, онда тај дио неба садржи више тамне енергије.

Бенитез се клади да ће брзим и прљавим приступом - лоцирати што је више галаксија могуће - што је брже могуће, и освојити трку. То је потпуно другачија стратегија од његових конкурената. BigBOSS пројекат, на примјер, испитаће 5.000 галаксија за то вријеме, цјепајући свјетлост коју досеже својим ​ телескопом на стотине појединачних таласних дужина помоћу уређаја који изгледа као призма, а познат је као спектрограф. J-PAS покушаће да проучи око 60.000 галаксија у исто вријеме помоћу телескопа и 1.300-мегапикселне дигиталне камере, која је друга по величини у свијету. Камера ће снимити сваки исјечак неба 56 пута, са 56 различитих филтера, гдје сваки изолује различиту боју. Снимањем петине цјелокупног неба, Бенитез каже да ће измјерити брзину неколико десетина милиона галаксија, производећи довољно података за почетак мапирања тамне енергије 2018, двије године раније него било који од његових конкурената.

Бенитез има око сто сарадника, углавном из Шпаније и Бразила, чије владе дају већину средстава. Током претходне двије године, шпанска влада је направила нову опсерваторију на мјесту које се налази на 1.956 метара надморске висине у шпанској Sierra de Javalambre, безводном ланцу планина, посебно за смjештај инструмената J-PAS-а. У јуну Бенитезова група инсталирала је 80-центиметарски телескоп за тестирање. Ако све буде ишло добро, главни инструмент, 2,5 метарски телескоп, још увијек мали по стандардима велике астрономије, почеће са снимањем галаксије крајем 2014.

Гомила ствари би могла да крене лоше. Понављајући процес снимања може да узрокује застоје. Камера, коју је Бенитезу уступила независна фирма, могла би да буде недовољно прецизна (већиним дијелом су је направили академици). Чак би и локација опсерваторије могла да буде проблем. Астрономска истраживања обично се одвијају под кристалним небом Хаваја и сјеверног Чилеа, који имају 300 ведрих ноћи годишње. Ј-PAS страница ће имати само 190. Као резултат тога, многи астрономи су скептични у вези шанси пројекта. Давид Шлегел, главни истраживач на Big-BOSS, није сигуран да ће Ј-PAS бити у стању да разликује различите моделе тамне енергије. Други кажу да је Бенитез подцијенио изазове изградње радног телескопа од нуле. Џошуа Фриман, директор Истраживања тамне енергије, пројекта за мерење црвеног помака који је у току, гледа то на дипломатски начин. "Наука напредује, дијелом и тиме што људи покушавају различите ствари", каже он. "У великој шеми ствари, конкуренција је здрава."

Резултати овог такмичења могли би да помогну да се предвиди судбина свемира. Ако је тамна енергија варирала кроз простор и вријеме, онда би убрзавање ширења свемира могло да буде привремено. Али ако је тамна енергија константна, свемир ће се вјероватно ширити брже, гурајући галаксије даље према вјечности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана