Главни адут Америчке војске за будуће ратове

Aгенције
Главни адут Америчке војске за будуће ратове

Америчка војска је открила планове за израду радикално новог типа војне летјелице, која може да лети као авион, али и да лебди, односно да вертикално полијеће и слијеће, као хеликоптер.

За развој овог концепта одабране су четири компаније, а која од њих ће добити уговор за производњу знаће се 2015, док се први пробни летови очекују 2017. године.

Према саопштењу DARPA - нови концепти летjелица са вертикалним полијетањем током генерација нису били у стању да развију максималну брзину, а да пртиом не жртвују домет, ефикасност и способност за обављање корисних задатака.

Дарпин програм VTOL експерименталног авиона (VTOL X-плејн) настоји да на ове изазове одговори иновативним комбиновањем модела фиксних и ротационих крила, како би се омогућила радикална побољшања у погледу капацитета за вертилкалан и обичан лет.
Прелиминарни уговор за Фазу 1 развоја VTOL X-плејна Дарпа је склопила са четири компаније: "Аурора флајт сајенс корпорејшн", "Боинг комопани", "Карем еркрафт" и  

Према ријечима менаџера програма DARPA Ашиша Багаија, Научно-истраживачки огранак војних снага САД тражи различите приступе када је ријеч о ријешавању овог изузетно изазовног проблема.  

Такви приступи се овог пута и нуде, при чему циљ представља развој нових технологија, и њихово уклапање са већ постојећим.  

Један од четири одабран пројекта је и "Боингов" "фантом свифт", за који је "Боингов" тим уверен да би могао представљати одговарајуће ријешење. Он има два велика млазника за вертикално узлетање (у трупу авиона), а када авион почне да лети, ови млазници се затварају. На врховима крила има и мале скривене млазнике који обезбјеђују потисак унапред, као и додатну висину и контролу над авионом током лета.  

Прошле године се пуно радило на развоју прототипа, уз коришћење најсавремнијих технологија, као што је 3D штампа, како би се умањени прототип "фантом свифта" што прије констурисао и тестирао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана