Гигантска комета приближава се Сунчевом систему VIDEO

ГС
Гигантска комета приближава се Сунчевом систему VIDEO

Гигантска комета, толико велика да је у почетку била препозната као патуљаста планета, приближава се нашем Сунчевом систему.

Комета Бернардинели Бернстајн, позната и као Ц/2014 УН долази из Ортовог облака, облака комета на спољној граници Сунчевог система.

Научници сматрају да нема разлога за бригу, јер ће комета ући у Сунчев систем тек толико да приђе релативно близу спољној орбити Сатурна, трећој најудаљенијој планети од Сунца.

Међутим, величина ове комете и релативна близина даће астрономима ријетку прилику да детаљно проуче објекат из Ортовог облака.

- Имамо привилегију да смо открили највећу комету коју смо до сада видјели и да смо је примијетили на вријеме како бисмо могли да је посматрамо и проучимо - рекао је Гери Бернстајн са Универзитета Пенсилванија, један од астронома који су открили комету.

Ова комета није била у Сунчевом систему у посљедњих три милиона година, каже он, преноси Сајенс алерт.

Бернстајн објашњава да је Ортов облак веома удаљен и мрачан, те је тешко видјети шта се у њему налази. Зато ће проучавање комете бити веома значајно како би научници могли да даље схвате шта се догађа у Ортовом облаку.

Астрономи Гери Бернстајн и Педро Бернандинели са Универзитета Пенсилванија, који су открили комету, заједно са колегама, описали су је у новом научном раду објављеном у часопису The Astrophysical Journal Letters.

- Закључујемо да је Ц/2014 УН "нова" комета буду'и да нема доказа како се приближила Сунцу на мање од 18 астрономских јединица (АУ, један АУ је 150 милиона километара) од како је избачена у Ортов облак - наводе научници.

Како додају, комета би могла да буде један од најстаријих свемирских објеката који су снимљени и виђени са релативне близине.

Према прорачуну астронома, комета пречника 155 километара прићи ће Сунцу на 10,97 АУ 2031. године. Сатурнова орбита, поређења ради, удаљена је од Сунца 9,5 АУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана