Геолошки процеси на Титану исти као на Земљи

Агенције
Геолошки процеси на Титану исти као на Земљи

Површина највећег Сатурновог мјесеца, Титана, изгледа да је прошла кроз недавне трансформације услијед геолошких процеса попут наших на Земљи, укључујући тектонско помјерање, ерупције лаве, ерозију и таложење, сматрају научници који су проучавали фотографије мреже Титанових ријека.

 

Много година је Титанова густа атмосфера, богата метаном и азотом, скривала површину мјесеца од погледа астронома. Кроз телескоп се Титан, познат и као Сатурн VI, види као магловити, наранџасти објекат, за разлику од других сателита Сунчевог система, који су избраздани кратерима. Титан је једини познати природни сателит који има густу атмосферу.

Међутим, 2004. је летjелица “Касини”, која прати орбиту Титана око Сатурна, прошла кроз његову магловиту атмосферу, пружајући нам први увид у изглед његове површине. Радарски снимци показују залеђени терен обликован милионима година протицањем ријека течног метана, попут ријека на Земљи.

Иако је откривена површина, мало тога се знало о геолошкој прошлости шестог мјесеца од Сатурна. Сада су научници, анализом снимака Титанових ријека, закључили да су у неким подручјима ријеке узроковале изненађујуће мало ерозије, што значи да или је процес ерозије на Титану веома спор, или је неки недавни феномен избрисао стара корита и обличја терена.

- Ово је површина која би требало да је еродирала много више него што ми сада видимо, ако је мрежа ријека била активна дуго времена. Ово отвара питање шта се догодило на Титану у посљедњих милијарду година – каже Тејлор Перон, асистент професора геологије на Институту за технологију Масачусетс (МИТ).


Титан је стар око четири милијарде година, отприлике као и Сунчев систем. Међутим, судећи по броју кратера, неко би могао да закључи да је његова површина много млађа, између 100 милиона и једне милијарде година.


Перон сматра да би Земља могла да пружи одговор на питање зашто Титан има толико мало кратера.
- Ми на Земљи немамо много кратера. Једно од објашњења је да континенти стално еродирају или их прекрива талог. То је можда случај и на Титану – каже он.


Помјерање тектонских плоча, вулканске ерупције, ријеке и друго обликовали су површину Земље током милијарди година, па научници сматрају да се и на Титану одвијају слични процеси.
- Ово мјесто необично подсјећа на Земљу, чак и са својим егзотичним комбинацијама елемената и температурама – закључио је Перон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана