Генетски модификовали рижу да има окус меса

Г.С.
Генетски модификовали рижу да има окус меса

Истраживачи у Пекингу кажу да су развили јела од риже која укључују уграђивање месних ћелија у различите врсте житарица које расту у лабораторији како би се произвеле уравнотежене, хранљиве оброке.

Истраживање, које још није објављено у рецензираним академским часописима, водио је Кинески центар за истраживање меса Пекиншке академије наука о храни, а извијестио је у понедјељак државни лист Сајенс енд Технолоџи Дејли.

Ванг Шувеи, главни научник који стоји иза пројекта, рекао је да се јела од пилетине и пиринча узгајана у лабораторији визуелно не разликују од обичних варијанти.

„Али када се скувају, ослобађају комбиновану арому меса и риже“, рекао је Шувеи.

Узгојно месо, произведено узгојем животињских ћелија у лабораторији, сматра се једним од најперспективнијих рјешења за неефикасност и еколошке утицаје традиционалног узгоја стоке, преноси Кликс.

Према новинском извјештају, истраживачи су претходно третирали рижу, користећи је као структуру за узгој слоја пилећих или свињских ћелија на површини.

„Процес може укључити и мишићне и масне ћелије како би се створио уравнотежен нутритивни профил“, наводи се.

Добивено јело задржава дијетална влакна, угљикохидрате, витамине и минерале обичне риже уз додавање есенцијалних аминокиселина и животињских протеина. Слике које су објавиле новине указују на то да су научници узгајали пилетину и свињетину у комбинацији са рижом, љубичастим рижом и просом.

Али прије него што било шта од овог постане стварност, још увијек постоје бројни технички изазови које треба савладати прије него што узгојено месо пређе из лабораторија на комерцијална тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана