Гејтс: За 18 мjесеци четботови ће учити дjецу да читају

ГС
Гејтс: За 18 мjесеци четботови ће учити дjецу да читају

Вjештачка интелигенција ускоро моћи да помаже деци да уче и поправљају своје оцjене, истиче Бил Гејтс, додајући да би четботови већ у наредних 18 мjесеци могли да уче дjецу да пишу.

- Вјештачка интелигенција ће бити добар учитељ и моћи ће да се мери са људима у тој области - рекао је милијардер током говора на самиту у Сан Дијегу.

Четботови су напредовали огромном брзином протеклих мjесеци, а могу да се такмиче и са људима у одређеним областима. Брзи напредак изазвао је бурне реакције, од узбуђења због могућности нове технологије до страха од негативних посљедица.

Оснивач Мајкрософта импресиониран је новом технологијом.

- Данас су четботови изузетно добри у читању и писању, а та способност ће им омогућити да помажу ученицима да науче или унапреде своје вјештине. Испрва ћемо бити изненађени колико могу да нам помогну у читању као помоћници, али и да дају савјете како да се поправимо у писању - истакао је Гејтс.

Међутим, како каже, и даље је тешко научити четботове да процјењују квалитет и дају савјете, јер професори када то раде морају да гледају бројне елементе, попут структуре, јасноће и других особина.

То захтјева висок когнитивни процес, који је тешко рекреирати у коду, преноси РТС.

Многи стручњаци, ипак, сматрају да технологија четботова још није усавршена и да могу да направе велике грешке или да шире дезинформације.

- Уколико погледате за 18 мјесеци, вјештачка интелигенција ће постати помоћник наставницима и професорима - додао је Гејтс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана