Гдjе је нестао Дејвид Белами?

Daily Mail
Гдjе је нестао Дејвид Белами?

„Ја сам најсрећнији човек на свијету. У браку сам 57 година са најдивнијом женом, пропутовао сам планету, стајао сам на врху свијета, снимио преко 400 емисија и проживио један од најчудеснијих живота", каже Дејвид Белами у опширном интервјуу за британски Daily Mail.

Иако је прошле недјеље напунио 80 година, Белами, човјек чије су ТВ емисије обиљежиле дјетињства бројних генерација и са ових простора, дјелује живахно и свјеже, пун оптимизма.

Данас живи повучено са супругом Роузмери у сред недођије у Округу Дарам, има петоро дјеце (четворо усвојене) и деветоро унучића - „сви су различитих боја".

Радосно прича о бројним темама, од Бога („Важно је да имате нешто за шта ћете да се закачите"), преко љубави према балету („Да ли знате да сам написао балет који је извођен шест пута?") до браде („Никада, никада у животу се нисам обријао") и омиљеним спидо купаћим гаћама („Моја дјеца их мрзе, али ја не могу да носим ништа што ми ландара око ногу").

Међутим, осмијех са лица нестане када се помену климатске промјене и сукоб који је настао 2004. када је, контрирајући научној конвенцији и јавном мнењу, глобално загријевање које је створио човјек одбацио као „бесмислицу".

„Од тог тренутка нисам био пожељан на BBC-у. Заледили су ме јер нисам вjеровао у глобално загревање. Моја каријера је пресушила. Избацили су ме из група за очување природне средине и пљували по Лондону.

А најгоре од свега је што сам добио писмо у коме је стајало 'Дејвид Белами је педофил јер не вjерује у глобално загријевање и убија нашу дјецу'.

А све то је глупост. Посљедњих 16 година температуре су у паду, угљен-диоксид у порасту, усијеви су постали зеленији и брже расту. Много тога смо урадили да уништимо планету, али човјек није изазивач глобалног загријевања".

На врхунцу своје каријере, осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека, Дејвид је стизао свуда - вирио је између палминих грана, крчио пут кроз џунгле и изговарао дивне монологе праћене гестикулирањем немирних руку.

„Никада нисам користио сценарио. Нисам имао екипу која је шест мјесеци седела на дрвећу да би направила снимак. Само сам причао без престанка. Било је дивно".

50. рођендан провео је у затвору у Тасманији пошто је блокирао ријеку Френклин у знак протеста против планиране изградње бране.

1996. је говорио јавно против фарми вјетрењача („јер не функционишу") и каже да је то био почетак његовог краја. „Од тада више нисам био пожељан на BBC-у".

А све је кулминирало његовим коментраима о загријевању 2004. Коначан ударац добио је када је смијењен са мјеста предсједника Краљевског друштва за дивље животиње.

„Радио сам са њима 52 године, а када су ме смијенили нису имали образа да ми то кажу у лице, него сам сазнао преко новина.

И даље тврдим да је цијела та прича око загријевања којештарија. И нисам усамљен у томе.

Али, не жалим ни за чим. Кад сам био на BBC-у могао сам да кажем све што сам хтио. Данас то више не можете. Свијет је отишао дођавола."

Упркос дугогодишњој паузи људи га и даље препознају. „Не могу да уђем у воз или авион а да ми неко не приђе и не каже, ‘Дејвид Белами! Нисмо Вас видели дуго на ТВ-у - мислили смо да сте мртви!"

Да ли икада жали што је био без длаке на језику и што је то утицало на његов имиџ и популарност?

„Апсолутно не! Кога брига што су ме ставили у запећак? И даље могу да причам са својим цвијећем које дивно напредује и каже ми, ‘Хвала ти, Дејвиде!’".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана