Гдjе ћете спавати у свемиру?

Агенције
Гдjе ћете спавати у свемиру?

NASA је најавила да се на Међународној свемирској станици тренутно тестира прототип нове капсуле за спавање за астронауте који ће, ако се покаже као успjешан, бити коришћен и за свемирске хотеле.

Овај модул на надувавање може да се компресује на тубу од 2м ради ефикасније испоруке а описују га као кључну компоненту за будуће истраживање и развој комерцијалних свемирских летова.

Компанији Bigelow Aerodpace из Лас Вегаса одобрен је пројекат вредан 17,8 милиона долара за тестирање собе на надувавање - у нади да ће ова технологија бити искорићена и за свемирске хотеле и планетарне базе.

Астронаути ће тестирати отпорност ове капсуле, познате као BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), на врућину, зрачење, космички отпад и друге „пријетње".

Неки авантуристичи настројени научници можда ће пробати и да одспавају у соби, која ће бити први комад приватног власништва лансиран у свемир.

Лори Гарвер из Насе каже да је овај концепт комбинација најнапредније технологије и приступачности цијене.

„Партерство са Bigelow Aerodpace-ом представља корак напред у технологији који ће омогућити људима да уживају у свемиру безбједно и по приступачној цијени и важан напредак у америчкој иновацији комерцијализације свемира.

Међунардона свемирска станица је јединствена лабораторија која омогућује важна открића за доборбит човјечанства и боље разумјевање како људи на дужи период могу да живе и раде у свемиру".

Ако ова капсула буде издржала двије године у свемирској станици, могла би да отвори врата за људске мисије на Мјесецу и Марсу, сматра Насин инжењер Глен Милер.

Bigelow је једина компанија која ради са овом технологијом на надувавање.

Оснивач и предсједник компаније, Роберт Бигелоу, који је стекао богатство у хотелијерству прије преласка на свемирске подухвате 1999, нада се да ће ове модуле од резервних гума међу првима наручити научне компаније и богати авантуристи који желе да граде хотеле у свемиру.

Очекује се да ће NASA инсталирати модул од 4 метара налик балону у свемирску станицу до 2015.

Бигелоу планира да започне продају ових „свемирских кућица" слиједеће године. Нова технологија омогућава три пута више простора од тренутних алуминијумских модела, лакша је и јефтинија. Иако се тешко може назвати собом, ова просторијица подсјећа на орман са тапацираним бијелим зидовима и разним прикључцима и уређајима који висе са централне греде.

Највећи изазов биће транспорт спакованог модула кроз свемирске температуре испод нуле без оштећења. Када стигне на свемериску станицу 2015. научници ће га надувати и пустити да тако стоји неко вријеме да виде да ли негдје испушта.

Ако ова технологија буде успјешна, помоћи ће у остварењу светог грала свемирског истраживања: мисија које ће слати астронауте у орбиту на дуже од годину дана.

„Једини начин за то јесте да проширимо њихов животни простор и да имамо гдје да смјестимо троје људи за Марс", каже Милер. „Добићемо три пута више простора од металне канте и моћи ћемо сав пртљаг да смјестимо на један брод".

Бигелоу је прошле године најавио повезивање са компанијом Space X која ради на креирању летjелице Dragon за превоз путника у свемир.

********

Ако се ова технологија покаже као успјешна, помоћу ње ће моћи да се изгради први свемирски хотел. Двомесјечни боравак у свемиру коштао би 25 милиона долара, без трошкова путовања - додатних 27,5 милиона, каже Бигелоу.
Он претпоставља да ће прве муштерије бити из Бразила, Сингапура и УАЕ, земаља које имају проблем са слањем својих астронаута у орбиту али би могле да изнајме приватну свемирску станицу и тако подигну себи углед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана