Гандијев унук, научник НАСА, умро у најгорој беди

Агенције
Гандијев унук, научник НАСА, умро у најгорој беди

Канубаи Рамдас Ганди био је унук Махатма Гандија, човјека ког многи Индијци зову "оцем нације", али је умро у биједи у малој болници у којој чак није могао ни да плати лијечење.

То је неславан крај једног живота који је 25 година био посвећен развоју науке у америчкој Националној свемирској агенцији (НАСА).

Канубаи био је син трећег Гандијевог сина Рамдаса.

Већина Индијаца га памти из времена док је шетао са дједом држећи се за његов штап у Мумбају 1930, али је у САД гдје је провео четири деценије, био познат као научник.

Амерички амбасадор у Индији Џон Кенет Галбрајт је 1961. препоручио Канубаија за студије на Технолошком институту у Масачусетсу (МИТ), а након студија, Гандијев унук запослио се у НАСА и у Министарству одбране САД пројектујући крила за војне авионе.

Његова жена Шивалаксми, која га је надживјела, била је професорка на Институту за биомедицинска истраживања у Бостону. Дјеце нису имали.

Ипак, нико не зна зашто је пар по одласку у пензију одлучио да се врати у Индију. Шивалаксми је својевремено у једном интервјуу рекла да су "уништили све што су имали" и вратили се домовини.

Пар је живио у манастирима у индијској држави Гуџарат, а онда се преселио у дом за старе у Њу Делхију у мају ове године. Тај дом има око 125 станара од којих сви спавају на поду.

Стара породична пријатељица Гандијевих, Димант Бадија, морала је да прикупља новац за Канубаијево лијечење, након што је недавно доживио срчани удар. Ипак, Гандијев унук остао је парализован.

Иако су многи политичари дошли да га обиђу и нудили новац, он је преживео свега око недјељу дана на интензивној њези.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана