Фузија ускоро постаје реалност?

Б92
Фузија ускоро постаје реалност?

Нуклеарна фузија, исти процес који напаја Сунце, могао би да нам обезбjеди неограничену и јефтину енергију – али су сви досадашњи експерименти користили више енергије него што су били у стању да створе.

Међутим, истраживачи су успjели да промjене тај однос и учине фузију могућом.

Истраживачи са “National Ignition Facility” у Калифорнији, већ неко вријеме спроводе експерименте са фузијом. Користећи 192 зрака најмоћнијег ласера на свијету, они су загријали и компресовали малу куглицу водоника све док нису почеле реакције нуклеарне фузије.

До сада је обично требало потрошити знатно више енергије у рад самог ласера него што су научници успијевали да створе фузијом.

Како пише BBC, овај пут, током експеримента спроведеног у септембру „енергија коју је створила фузија била је знатно већа од енергије коју је водоник апсорбовао”.

Укоилко је ова информација тачна, ово је први пут да је неки експеримент са фузијом успио – у питању је велики корак у нашој потрази за новим изворима енергије.

У питању ипак није Свети грал. Оно што истраживачи заиста желе да постигну јесте паљење – у питању је тачка у којој нуклеарна реакција генерише подједнаку енергију коју прима од ласера. То није исто као и посљедњи експеримент, пошто постоји сумња да није сва енергија из ласера стигла до горива.

Ипак, у питању је велики напредак који би могао да значи да би фузија ускоро могла да постане реалност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана