Фотографије са Марса откривају корито некадашње ријеке дуге 1.500 километара

Агенције
Фотографије са Марса откривају корито некадашње ријеке дуге 1.500 километара

Европска свемирска агенција (ESA) објавила је серију фотографија на којима се виде остаци корита ријеке дужине 1.500 и ширине 6,4 километара која је некада давно текла црвеном планетом.

Вјерује се да је "структура слична ријеци", названа Реул Волис, формирана када је вода текла Марсом у његовој далекој прошлости. Примјећено је и да је прадавна ријека имала многе притоке, од којих се једна може јасно видјети како улази у главну долину према сјеверној страни.

Стручњаци коментаришу да слике показују "невјероватну сличност са морфологијом тла на Земљи у регионима погођеним стварањем леда". 

"На примјер, можемо видјети структуре које личе на концентричне кругове на унутрашњим зидовима кратера", кажу у ESA. Научници објашњавају да би они могли представљати некадашњи ниво воде или леда, прије него што су лед и вода испарили и нестали у разним временским фазама.

Падине Реул Волиса су изузетно оштре и стрме, са паралелним уздужним творевинама које прекривају дно канала. Процијењује се да су настале услијед пролаза комада земљишта и крхотина леда за вријеме "амазонског" периода (који и данас траје) због кретања леда дуж канала. 

Сличне линеарне структуре, за које се вјерује да су богате ледом, могу се пронаћи и у многим оближњим кратерима.

Морфологија Реул Волиса показује да је црвена планета пролазила кроз различиту и комплексну историју, са аналогијама које се могу видјети у глацијалној активности на Земљи. Те аналогије пружају могућност планетарним геолозима да завире у прошлост црвене планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана