Физика рjешава осећај блиске смрти?

Агенције
Физика рjешава осећај блиске смрти?

Искуства блиске смрти дешавају се када квантне честице, које формирају душу, напусте нервни систем и отисну се у универзум, судећи по невjероватној теорији двојице еминентних научника.

Судећи по идеји ових научника, свијест је програм за квантни компјутер у мозгу који може да настави своје постојање у универзуму чак и након смрти, што објашњава перцепцију људи који су се нашли очи у очи са смрћу.

Др Стјуарт Хамероф са Катедре за анестезиологију и Психологију и директор Центра за студије свијести унаприједио је ову наизглед квази-религиозну теорију.

Она је базирана на квантној теорији свијести, а он и физичар Роџер Пенроуз, по којој је есенција наше душе смјештена унутар структура названих микротубуле унутар можданих ћелија.

Стручњаци сматрају да је осјећај свијести резултат ефекта квантне гравитације унутар ових микротубула. Ово доводи до закључка да су наше душе више од интеракције неурона унутар мозга. Оне су саткане из самог унуверзума – и могуће је да су постојале прије почетка времена.

Овај концепт сличан је вјеровањима будиста да је свијест интегрални дио универзума.

Др Хамерхоф вјерује да у ситуацијама блиске смрти микротубуле губе своје квантно стање, али информација која се налази унутар њих не бива уништена. Умјесто уништења, она напросто напушта тијело и враћа се у космос.

„Рецимо да срце престане да куца, крв престане да циркулише, микротубуле изгубе своје квантно стање. Квантна информација унутар микротубула није уништена, не може бити уништена, она се само расипа широм космоса. Уколико се пацијент поврати у живот, квантна информација може да се врати у микротубуле и тада они говоре да су имали искуство блиске смрти. Уколико доктори не успију да их поврате у живот, сасвим је могуће да та информација може да настави да постоји ван тијела, бесконачно, као душа”, изјавио је Хамероф на Сциенце Цханнел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана