Физичар нашао начин да одбрани градове од торнада?

Aгенције
Физичар нашао начин да одбрани градове од торнада?

Професор Ронџа Тао са Темпл универзитета у Филаделфији тврди да је нашао начин одбране од торнада и одмах се нашао на мети критика, пише Тime.

Тао тврди како се рjешење налази у три велике баријере које би требало изградити око САД-а. Три зида дугачка 160 километара и висока 300 метара могла би да елиминишу опасност од торнада, спасу животе и имовину вриједну милијарде долара.

Зидови би успорили опасне вјетрове прије него се формира торнадо и спријечили спајање хладног и топлог ваздуха који узрокује олује. Спровођење његове идеје у дјело коштало би 16 милијарди долара.

Међутим, стручњаци су исмијали његов предлог. Упозоравају на подручја која су већ заштићена природним баријерама и свеједно их редовно погоди торнадо. Чак и да његов план успије, дугорочно би резултирао катастрофалним временским нуспојавама.

"Сви које познајем слажу се да је ово јако лоше осмишљена идеја. Његов концепт настанка торнада је фундаментално погрешан. Метеоролози не подносе када чују нешто о судару топлог и хладног ваздуха. Ствари су ипак много компликованије од тога", каже Џошуа Вурман из Центра за истраживање опасних временских услова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана