Филе у рупи, могући проблеми са батеријом

BBC
Филе у рупи, могући проблеми са батеријом

Робот Филе, који је начинио историјско слетање на комету, тренутно је стабилан након проблема са „качењем" на комету и шаље слике на Земљу. Међутим, пред научницима су нове бриге с обзиром на то да је Филе слетио километар даље од планиране мете и налази се у сјенци стјене, пише "BBC".

Научници се сада плаше да Филе неће имати довољно свјетлости како би напунио своје батерије. Судећи по тренутним подацима, робот прима само сат и по сунчеве свјетлости током сваке ротације комете која траје 12 часова, а научници су рачунали на 7. Ово неће бити довољно да се изведу све планиране операције. Међутим, тим прво мора да у потпуности разумије гдје се робот тачно налази на површини комете и чиме је све окружен.

Робот је већ послао прве слике са комете, а након слике која указује на његову локацију – на удаљеној страни великог кратера који је разматран као мјесто за слетање – шеф тима задуженог за Филеа, Стефан Уламец, је изјавио: „Налазимо се негдје на ивици кратера, што би могло да објасни ову бизарну оријентацију коју смо видјели".

Одређивање оријентације и локације је тежак задатак и не можемо да дамо више информација од оних до којих су обични људи дошли гледајући слике које је Филе послао, додао је Уламец.

Међутим, тим наставља да и даље прима „сјајне податке" које шаље неколико инструмената које је робот понио са собом.

Робот Филе, кој је величине машине за веш, је 12. новембра са сателита спуштен на комету након чега је провео 7 сати путујући по њеној леденој површини.

Филе је тренутно стабилан али постоји бојазан у вези са дугорочном ситуацијом с обзиром да сонда није правилно усидрена – харпуни уз помоћ којих је требало да буде повезан за површином комете нису испаљен по слетању.

Због новонастале ситуације Улемец је скептичан око накнадног испаљивања харпуна пошто би услијед њихове силе Филе могао да буде избачен у свемир.

Он је такође забринут и око бушења комете ради узимања узорака пошто би и то могло да утиче на стабилност робота. Ово је прва фотографија са површине комете

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана