Феликс Баумгартнер скочио са ивице свемира ФОТО

Aгенције
Феликс Баумгартнер скочио са ивице свемира ФОТО

Невјероватни Феликс Баумгартнер успјешно је скочио са ивице свемира, висине од 38.045м и постао први човјек који је слободним падом пробио звучни зид!

Слетио је безбједно и дочекао се рутински - на ноге.

Балон мисије “Red Bull Stratos” лансиран из базе Розвел достигао је 16 километара за око 50 минута, а у 20.06 часова је Баумгартнер скочио са 38.045 метара, иако је планирано да то уради са 36.576 метара. Већ након 32 секунде пробио је звучни зид, а највећа брзина коју је достигао је била 1.342,8 километра на сат.

Нешто касније услиједио је и велики аплауз пошто се Баумгартнер јавио у базу, иако се чинило да је изгубио контролу и почео да се врти око своје осе.

Након тачно четири минута и 19 секунди сам је отворио први падобран што је изазвало још веће одушевљење, а пошто је исконтролисао лет успјешно је слетео у 20.16 час.

Дочекао се на ноге, рутински, као да је скочио са стотинак метара, направио је неколико корака, а затим пао на колена и подигао руке и прославио невјероватан подухват.

Право славље је почело и у бази у Розвелу, гдје су Феликсова мајка, брат и дјевојка са сузама у очима пратили скок.

Само 15-ак минута раније, све је изгледало много драматичније, иако је Феликс био потпуно миран. Планирана висина је премашена за чак 2,5 километра, али је донијета одлука и Баумгартнер је добио “зелено свјетло” од свог ментора Џоа Китинџера.

Прошли су кроз посљедње провере, Феликс је отворио врата капсуле и могао је да види планету.

Китинџер га је подсетио да упали камере и рекао “од сада ће твој анђео чувар бринути о теби”.

“Знам да цио свијет гледа. Волио бих да сви могу да виде исто што и ја. Понекад мораш да одеш веома високо како би схватио колико си заиста мали. Долазим кући!”, рекао је Баумгартнер прије него што је салутирао и скочио.

Нешто раније, током другог сата невјероватно компликоване мисије, за коју су припреме трајале пет година, појавили су се први проблеми. Баумгартнер је рекао Китинџеру да систем за гријање не ради како треба, односно да му се визир магли.

Црвена лампица на Феликсовом одјелу се упалила.

То је био тренутак када се у директном преносу угасио тон, али то није била грешка - Баумгартнер је затражио приватних пет минута разговора са својим ментором.

Ученик и учитељ ће вјероватно задржати садржај тог разговора за себе. Одлука је донијета, а остало је постало историја.

Визир се маглио и неочекивано загријавао послије скока, што је Баумгартнер и рекао током слободног пада, али му то није сметало да све перфектно приведе крају.

У тренутку када је отворио врата своје капсуле, температура споља је била -11 степени Целзијусових, а притисак 0,001 атмосфера.

Све је извео тачно 65 година након што је легендарни Чак Јегер пробио авионом звучни зид.

Скок је одлаган прошле недјеље због неповољних временских услова, а само један циљ није испуњен - није оборен рекорд најдужег слободног пада, који и даље припада његовом ментору Китинџеру - 4 минута 36 секунди.

Иначе, поред свих невјероватних рекорда, оборен је још један - осим милиона људи који су гледали скок у ТВ преносу широм свијета, више о 7.100.000 људи је пратило Баумгартнеров подвиг преко YоуТубеа.

 

Оборени рекорди:

  • први човjек који је пробио звучни зид само у одијелу

  • најбржи слободни пад 1.342,8 km/h

  • слободни пад са највеће висине (38.045м)

  • највиши лет балоном којим је управљао човjек

Скок у бројкама:

  • припреме су трајале 5 година
  • пењање је трајало 156 минута
  • пад је трајао десет минута
  • слободан пад је трајао 4,20 минута



Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана