Европско-руски свемирски брод полетио ка Марсу

Срна
Европско-руски свемирски брод полетио ка Марсу

Париз - Европа и Русија лансирале су данас заједнички свемирски брод који ће трагати за животом на Марсу и довести људе корак ближе лету на Црвену планету.

Свемирски брод је дио програма "Ексо Марс", који заједно реализују Европска свемриска агенција /ЕСА/ и Руска свемирска агенција /Роскосмос/.


Ракета "протон", која носи свемирски брод, лансирана је из свемирског центра Бајконур, у Казахстану, у 10.31 часова.

Шеф "Роскосмоса" Игор Комаров изјавио је на конференцији за новинаре да је ово "само почетак" и да се нада да ће услиједити нове мисије на Мјесец и, чак, на Меркур, пренијела је "Раша тудеј".

Мисија на Марс је добра прилика да "оставимо све проблеме на Земљи и сарађујемо у свемиру", нагласио је Комаров.

Директор ЕСА Јан Ворнер рекао је да астронаути "не виде државне границе из свемира" и да "свемир може ријешити све проблеме на Земљи".

Свемирски брод "Ексо Марс" прећи ће скоро 496 милијарди километара и стићи на одредиште у октобру. У првој фази мисије он ће трагати за изворима метана и локацијом за слијетање "Ексо Марс" ровера, који ће бити лансиран 2018. године.

То роботско возило биће опремљено бушилицом која ће му омогућити да пробије површину Марса.

Двије фазе пројекта коштаће 850 милиона евра, а ЕСА је издвојила тај новац 2009. године. Првобитно је било планирано да Русија обезбиједи само транспортну ракету, али је Москва касније инсистирала на равноправном партнерству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана