Европа искључила инструменте неких свемирских сонди током пандемије

ГС
Европа искључила инструменте неких свемирских сонди током пандемије

Европска свемирска агенција (ЕСА) одлучила је активирати "сигурне конфигурације" своје четири свемирске мисије због пандемије вируса корона.

Разлог за овај потез је намјера ЕСА-е да смањи број упосленика који долазе у главни центар контроле мисија који се налази у Њемачкој. Инстумети на четири сонде су искључени, а оне ће бити углавном "без надзора" док путују Соларним системом.

"Наш приоритет је здравље радне снаге те ћемо због тога смањити активности у неким научним мисијама, посебно када је ријеч о међупланетарним свемирским летјелицама које тренутно захтијевају највећи број особља ан радном мјесту", изјавио је Ролф Денсинг, директор операција у ЕСА-и.

Међу поменутим мисијама су двије сонде у орбити Марса, а то су ЕxоМарс Траце Гас Орбитер и Марс Еxпресс, које врше мјерења атмосфере Црвене планете. Такођер, мисија Цлустер која укључује четири свемирске летјелице тренутно у орбити Земље које проучавају како честице стижу од Сунца и реагују с магнетним пољем Земље, бит ће угашена.

Поред тога, ЕСА-ина мисија Солар Орбитер, која је почела у фебруару како би се проучавало Сунце, такође гаси инструменте.

Већина ЕСА-иних запосленика раде од куће у протекле двије седмице, али се агенција одлучила на додатне рестрикције у центру у Дармстаду након што је један запосленик био позитиван на вирус корона.

Раније је одгођено лансирање ровера Росалинд Франклин на Марс. То се требало догодити ове године, али је рок помјерен за 2021. годину. Лансирање из свемирске луке у Француској Гвајани су прекинута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана