Ево шта никако не смијете држати у свом паметном телефону

ГС
Ево шта никако не смијете држати у свом паметном телефону

У својим мобителима држимо своје приватне фотографије, поруке које размјењујемо, Гугл рачуне, мноштво врло осјетљивих података.

 Паметни телефони постали су у сваком погледу замјена за новчанике.

У њима су дигиталне копије дебитних и кредитних картица, чланских исказница, службених докумената...Али постоје ствари које никако не бисмо требали држати у својим паметним телефонима.Иако је практично, похрањивање личних података на паметни телефон је рискантно. Ти су уређаји изложени низу могућих напада и пријевара.

Ево шта све не бисте требали држати у њима како не бисте касније пожалили.

Пописи лозинки

Јасно је зашто је ово проблем. Докопа ли се нападач пописа ваших лозинки, хакирани мобител бит ће тек једна у низу главобоља које вас очекују. На ред ће доћи кориснички рачуни за е-пошту и друштвене мреже, банкарске апликације и ко зна шта још.

Ваша кућна адреса

Ријешите се датотека које приказују вашу кућну адресу. Лопови би могли употријебити ваш адресар, изводе рачуна и рачуне за комуналије како би вас пратили или искористили прилику док сте на годишњем како би вас опљачкали.

Ако је то могуће, искључите и локацијске услуге на вашем телефону. Више друштвених мрежа приказује гдје сте чим се спојите на интернет.

Бројеви за контакт вољених особа под препознатљивим именима

Крадљивци идентитета могу вам украсти телефон и, лажно се представљајући, послати алармантне поруке вашим рођацима и другим блиским особама.

Умјесто мама, тата, мужић или љубав, радије користите имена и презимена. Тако ћете им отежати погађање ко вам је битан у животу, а ко није.

Слике службених докумената

Фотографије личне исказнице, пасоша и сличних докумената немају шта тражити у паметном телефону. Крадљивци идентитета неће оклијевати искористити их за пријеваре које би вас могле скупо коштати.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана