Ево како да препознате да ли вам прислушкују телефон

СРНА
Ево како да препознате да ли вам прислушкују телефон

Хакери су увијек корак испред готово свега и веома лако могу да сазнају све о вашем животу, а ево неколико знакова који ће вам открити да ли вас неко прати.

С напретком технологије, узнапредовале су и технике које хакери користе за прислушкивање и праћење уређаја, што је сада постало веома лако. Ово је посебно видљиво код такозваних паметних уређаја.

"Readers Digest" открива неке од најчешћих знакова који показују да вас неко прати.

Ресетовање уређаја – уколико телефон почиње да се ресетује сам од себе, могуће је да је покупио неки "malware" који је у сукобу са другим апликацијама и можда се ради о покушају хаковања.

Драстично успоравање – ако је телефон одједном много спорији и брзо му се смањује капацитет батерије, могуће је да је неко "провалио" у систем.

Чудни звукови – ако чујете статичне звукове, кликтање или јеку, то може да указује на могућност да вам неко прислушкује уређај. Стручњаци кажу да се то ријетко догађа, али ипак треба обратити пажњу на квалитет звука.

Предуго гашење уређаја – уколико примјетите да се телефон искључује много дуже него раније, то може да значи да прије искључивања шаље податке екстерним чиниоцима, што успорава његово искључивање.

Прегријавање – ако се уређај прегријава иако на њему не радите ништа посебно, то може да буде индикатор да је уређај хакован. Малициозни програми у позадини раде непрекидно и невидљиви су за корисника. С друге стране, до прегревања може да дође и због лоше батерије уређаја.

Срећом, постоји неколико начина на које можете да се заштитите, уколико посумњате да сте хаковани и да вас неко прислушкује.

Прво, ресетујте уређај. Антивирус такође може да буде од користи, али не значи да сте у потпуности заштићени.

Држите искључен ГПС и укључујте га само када вам је потребан. Обавезно ажурирајте свој уређај на најновију верзију софтвера и не користите непровјерене апликације.7

Враћање уређаја на фабричка подешавања је метода коју користите када баш ништа друго не помаже, а прије тога урадите "backup" оних података који су вам битни, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана