ЕУ усвојила закон: ИТ гиганти ће морати да понуде бољу контролу садржаја на интернету

б92
Foto: Shuterstock

ЕУ се сложила око амбициозног закона који ће преобликовати и убудуће надзирати онлајн свијет.


У суботу рано ујутру, након вишесатних преговора, блок се сложио око широких услова Закона о дигиталним услугама (ДСА) који ће приморати технолошке компаније да преузму већу одговорност за садржај који се појављује на њиховим платформама.

Нове обавезе укључују брже уклањање нелегалног садржаја и робе, објашњавање корисницима и истраживачима како функционишу њихови алгоритми и предузимање строжих мјера против ширења дезинформација. Компаније ће се суочити са казнама до шест одсто годишњег промета због непоштовања прописа.

 "ДСА ће унаприједити правила за све онлајн услуге у ЕУ", рекла је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у изјави.

"Водимо се принципом да оно што је нелегално ван мреже, треба да буде нелегално и на мрежи. Што су платформе веће, већа је и њихова одговорност", додаје она.

Маргрет Вестагер, европска комесарка за конкуренцију која је предводила већи дио технолошке регулативе блока, рекла је да ће нови акт "позвати платформе на одговорност за ризике које њихове услуге могу представљати за грађане и друштво у цјелини".

ДСА не треба мјешати са ДМА или Законом о дигиталним тржиштима, који је договорен у марту.

Оба акта утичу на свијет технологије, али ДМА се фокусира на стварање једнаких тржишних услова за све технолошке компаније, док се ДСА бави начином на који компаније контролишу садржај на својим платформама. ДСА ће стога вјероватно имати непосреднији утицај на кориснике интернета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана